Skurupselever lagar bort fördomar om bäst före-datum

Skoleleverna lagade pizza av sina rester.

Skolelever på Prästamosseskolan lagade pizza av sina rester.

SKURUP. Tävlingen Resterkocken är igång där barn och unga tävlar i att laga mat med restprodukter. Eleverna på Prästamosseskolan ställer upp med pizzor gjorda av det som blev över från en pastarätt.

Det är tredje året i rad som Resterkocken hålls och regeln de tävlande ska förhålla sig till är att bara använda matrester med nära bäst före-datum. Tävlingen är till för skolelever och de flesta bidragen lagas under hemkunskapen i skolan.

Vi vill lära unga att även om bäst före-datumet har passerat kan det vara bra att använda ändå, bara man luktar och smakar på det innan, säger Anna-Lena Svensson, måltidschef på Skurups kommun. 

Tävlingen är framtagen av Sysav, ett avfallsbolag som ägs av flera Skånska kommuner. Målet med Resterkocken är enligt Anna-Lena Svensson att informera unga om matsvinnet.

När barn lär sig något i skolan tar man gärna med sig det hem, säger Anna-Lena Svensson. 

På Prästamosseskolan har årskurs 6 lagat pizzor som tävlingsbidrag. Alexandra Nilsson är hemkunskapslärare på skolan och berättar att de tog rester från förra veckans pastarätt där de återanvände bland annat tomatsåsen och grönsaker.

När vi lagar maten så kopplar vi till att tänka säsong och inte kasta mat i onödan, det tas ju energi och resurser till att tillverka mat, säger Alexandra Nilsson.

Varje år har någon från Prästamosseskolan tagit hem något utav priserna. Totalt kan 27 bidrag vinna och Alexandra Nilsson hoppas att det även blir en seger i år. Vinsten är antingen pengar eller ett presentkort från Matsmart.

För något år sen ordnade eleverna disco och köpte mat från Matsmart men det går ju inte i år, säger Alexandra Nilsson. 

Skurupsposten önskar Prästamosseskolans elever lycka till. 

Text: Lovisa Henriksson

Foto: Privat