Små hål ger golfbanan nytt liv

SKURUP. Golfbanan i Abbekås får nytt liv inför nästa säsong. Massvis med små hål på greenerna ska ge en perfekt gräsyta.

Golfsäsongen går mot sitt slut, men på Abbekås golfbana är det ingen stiltje. Banchef Peter Pettersson har under veckan tillsammans med ett gäng frivilliga golfspelare haft fullt upp med något som kallas hålpipsluftning.

– Man vill ta bort organiskt material och ersätta med sand. Annars är risken att det blir för mycket vatten i ytan. Den blir mjuk och det kan leda till svampinfektioner, säger Peter Pettersson.

Hålpipsluftning är en form av ventilation för gräsmattan där man sakta kör en maskin över greenen och tar upp centimeterbreda pelletsliknande pluggar. Pluggarna skyfflas undan med snöskyfflar och kvar blir massvis med hål. Efter tolv timmars luftning fylls hålen med sand. På Abbekås golfbana går det åt 30 ton sand till de 18 hålen som finns.

Anledningen till att man bara gör detta på greenerna är framför allt att dessa områden är kvalitetsmässigt känsligast. Det finns även ett kostnadsperspektiv att ta hänsyn till. Att göra hålpipsluftning på hela banan blir för dyrt för mindre golfbanor.

Arbetet görs en gång per år, och det är att föredra när säsongen går mot sitt slut. Samtidigt ska det finnas en del växtlighet kvar så att hålen ska kunna växa igen och vara i fint skick till våren.

– Absolut, banorna kommer vara fina till våren. Vi räknar med att hålen är igenväxta om en månad, berättar Peter Pettersson.

Text: Pontus Berg Nilsson