Större är inte alltid större

Att stå där framme och säga att man vill vara varandra trogna är stort att säga högt, men att dela det med andra i det här rummet är speciellt, säger Sofia Cederwald.

Att stå där framme och säga att man vill vara varandra trogna är stort att säga högt, men att dela det med andra i det här rummet är speciellt, säger Sofia Cederwald.

 

SKURUP. I Libanon hölls ett sponsrat massbröllop med totalt 44 par och 3 000 gäster. Sofia Cederwald tror inte på att fler människor vid vigseln resulterar i en större upplevelse för brudparet.

SVT rapporterade tidigare i veckan om ett massbröllop i Libanon där totalt 44 par vigdes inför en publik av 3 000 gäster. En libanenisk miljardär sponsrade tillställningen för att unga människor skulle kunna gifta sig och varje par gavs 5 000 dollar i bröllopsgåva.

Sofia Cederwald, 45, är en av tre präster i Skurups kyrka som gemensamt håller i dop, begravningar och bröllop. Under hennes 18 år som präst har hon arbetat vid utomhusvigslar, bröllop med dansband som spelat ut ett dansande par ur kyrkan och drop-in-bröllop. Hon har dock inte fått några förfrågningar om att hålla ett massbröllop. Sofia tror inte heller att en stor mängd människor vid bröllopet resulterar i en större, mer betydelsefull, upplevelse för paret som gifter sig.

– Jag tror inte på massbröllop, men jag tror på att ge människor möjligheten att gifta sig och att det inte måste handla om ekonomi och pengar. Två människor som vill gifta sig och dela livet ska kunna göra det utan att det kostar pengar. Jag viger gärna ett par i taget.

Antalet människor som närvarar vid en vigsel har ingen påverkan på hur ceremonin utspelar sig.  I Kyrkohandboken för Svenska kyrkan finns bestämmelser för hur alla gudstjänster ska gå till, men reglerna för hur många som får närvara vid en kyrklig vigsel bestämmer dock Räddningstjänsten utifrån krav på brandsäkerhet.

Om ett par skulle vilja ha ett massbröllop i Skurups kyrka skulle processen vara densamma som för par som vill ha ett mindre bröllop, men något mindre personlig tror Sofia.

– Skulle det komma 44 par så ser vi till att träffa dom allihopa först och pratar med dom. Sen blir ju vigseltalet kanske inte lika personligt till alla 44. Det är ingenting jag längtar efter, men vi är för bröllop och för vigslar.

Istället för massbröllop har det i Skurup blivit allt vanligare att par väljer att vigas på en drop-in-vigsel. Trots att namnet drop-in-bröllop kan låta som ett förhastat bröllop utan någon planering alls handlar namnet mer om att förmedla att bröllop inte måste föregås av en utdragen och kostsam planering.

– Det behöver inte vara så farlig eller så märkvärdigt med drop-in. Det signalerar att man inte måste ha planerat i flera år för att gifta sig. På samma sätt som när man tar en drop-in-tid hos frisören blir frisyren förhoppningsvis inte sämre för att du inte har planerat att du ska klippa dig.

Text: Johan Christiansen
Foto: Johan Christiansen