Översvämning stoppar inte skytteförening

Zandra och Iza Svensson är två av Trunnerups Skytteförenings medlemmar som nu påverkas av att klubbens lokal inte går att använda.

Zandra och Iza Svensson är två av Trunnerups Skytteförenings medlemmar som nu påverkas av att klubbens lokal inte går att använda.

RYDSGÅRD. Översvämningen satte krokben för föreningens verksamhet. Nu hoppas Trunnerups Skytteförening i Rydsgård att arbetet med att återställa lokalen kan komma igång så fort som möjligt.
– Det är vår hemmaplan ju, säger medlemmen Zandra Svensson.

Vattenläckan den 2 juli var så omfattande att den var på väg att tömma vattenverket i Rydsgård. För Trunnerups Skytteförening var det startskottet för en tuff period. Klubbens lokal, där medlemmar länge engagerat sig ideellt för att hålla skytteintresset levande i byn, totalförstördes. Zandra och Berne Svensson var tidigt på plats samma kväll för att uppdatera sig om läget.

– Nästan alla skytteledare stod utanför när de skulle pumpa och ville ha en liten uppdatering. Sen åkte man hem i omgångar och kom ner igen, säger Zandra Svensson som engagerat sig ideellt i klubben ända sedan dottern Iza Svensson började träna.

En vattenläcka i gatan utanför hade gjort att vattnet tagit sig baklänges upp i källarlokalens golvbrunnar och successivt fyllt lokalen innan vaktmästaren upptäckte ödeläggelsen. Förödelsen var total. Bord och stolar flöt runt i det meterhöga vattnet. Gevären gick inte att rädda.

– Katastrof. Det var inte alls roligt, säger Zandra Svensson.

Skytteföreningen med sitt 40-tal medlemmar har varit verksam sedan 1940-talet och huserat i Rydsgårdshus sedan 1972.

Dagen efter översvämningen samlades medlemmarna för att tillsammans kartlägga skadan och ta hand om det som kunde räddas. Det elektroniska tavlorna som installerats bara något år tidigare verkade ha klarat sig vilket var en lättnad. Nu finns många av klubbens ägodelar utspridda i förråd och bland dess medlemmar.

Ordförande Jan-Åke Lindahl säger att sammanhållningen och gemenskapen har varit god trots översvämningen. Försäkringen har gjort att vägen tillbaka är enklare, dessutom har kommunen har sagt att de ska hjälpa till med självrisken. Men lokalen, den är fortfarande obrukbar och under upptorkning.

– Vi får försöka ta nya tag och komma igång igen, säger Jan-Åke Lindahl.

14-åriga Iza Svensson ser förvånad ut när pappa Berne Svensson visar henne ett tidigare skytteresultat på mobilen.

– Har jag skjutit det också? Det är ännu bättre ju, säger Iza Svensson.

Hon har tränat skytte i över tre år och skördat framgångar i flera tävlingar runt om i Skåne och Sverige. Hittills har det rört sig om sittande skytte men nu förbereder sig Iza Svensson för att ta sig an stående. En svårare uppgift på många sätt, förklarar hon.

– När man står upp är det en själv som ska hålla det rakt. Det blir lite svajigt typ, säger Iza Svensson.

Tanken var att inleda säsongen i den egna klubblokalen i Rydsgård, vilket inte går nu. Under tiden lokalen är obrukbar åker familjen en halvtimme bort till Sjöbo för att skjuta. På det sättet kan Iza Svensson fortsätt träna och förbereda sig inför höstens tävlingar.

Men det är fortfarande ovisst när deras egen klubblokal är redo. Som det ser ut nu så får de tillgång till lokalen först i december. Och även om föreningen redan införskaffat nya gevär återstår mycket arbete.

– När vi väl fått tillgång till lokalen så tar det ett par veckor att få ihop allting, säger Zandra Svensson.

Hon hoppas att klubben kan komma igång så fort som möjligt för att undvika att medlemmar förlorar intresset när lokalen är stängd.

– Vi vill ju ner här och skjuta också. Det är vår hemmaplan ju, säger Zandra Svensson.

 

Skytteföreningens lokal, som ligger belägen i Rydsgårdshus källare, är fortfarande under upptorkning efter översvämningen.

Skytteföreningens lokal, som ligger belägen i Rydsgårdshus källare, är fortfarande under upptorkning efter översvämningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och bild: Carolina Svalbacke