Tuffa tider för små skolor i kommunen

Foto: Pixabay

Slimmingeby skola och Hallenborgsskolan i Rydsgård har hotats av nedskärningar och nedläggning. Foto: Pixabay.

SKURUP. Nedskärningar och hot om nedläggning har under det senaste året drabbat två skolor i kommunens mindre orter. Slimmingeby skola och Hallenborgsskolan i Rydsgård. 

I förra veckan fick föräldrar till barn på Hallenborgsskolan i Rydsgård ett mejl om eventuella nedskärningar. Istället för två grupper med 13 elever och varsin lärare skulle skolan ha en grupp och endast en lärare.

Åtgärden är en i ett långt led som har gjorts för att spara pengar. I december togs även beslutet att sänka skolpengen. Det blir 1600 kronor mindre per elev. En summa som bland annat ska täcka undervisning, elevhälsa och måltider.

Skurups kommun hade ett stort underskott hela 2019. Skolförvaltningen har störst problem. Därför måste grundskolan under det kommande året spara in 16 miljoner kronor

Kommunens byskolor har både drabbats och beskyllts för underskottet. Särskilt Slimmingeby skola som hotades om nedläggning i april.

Till Ystads Allehanda säger ordförande för skol-och utbildningsutskottet, Åsa Ekblad (M), att nedläggningen skulle sparat kommunen tio miljoner kronor.

 Solbritt Lundgren (C), 1:a vice ordförande för skol-och utbildningsberedningen, menar att situationen inte är så enkel.

– Så stor summa sparar man inte. De flyttar ju bara barnen från ett ställe till ett annat. De hade till exempel inte räknat in kostnaden för extra paviljonger på Hallenborgsskolan och transport till barnen, säger hon.

Larmen oroar inte minst föräldrar. Åtstramningarna på Hallenborgsskolan fick Micke Jönsson att starta ett upprop som hittills har 163 underskrifter.

– Jag hade kanske hoppats på ett större engagemang från andra föräldrar, men jag upplever det som att många tänker att det redan är för sent, de har gett upp. Och vissa vet nog inte ens om vad som är på gång. Jag tycker att det känns som om politikerna har smugit med det här, säger Micke Jönsson till Ystads Allehanda. 

Solbritt Lundgren känner igen oron.

– När det är tal om nedläggning väljer man att sätta sina barn någon annanstans för man orkar inte med det osäkra läget, säger hon.

 Text: Nina Davidsson
I april fattade skol-och utbildningsutskottet med M i spetsen beslutet att stänga skolan med sina runt 80 elever. Reaktionerna var starka och skolan protesterade. Stängningen avblåstes av M när oppositionspartierna SD, S, V och L ville ta upp ärendet igen vid nästa sammanträde i maj. Slimmingeby skola fortsatte som vanligt till hösten.