Vad hände med änderna då Hyltadammen frös?

duck-5959084_1920

Efter att kylan fått pumpen i Hyltadammen att krascha och dammen, där många änder trivs, frös blev kommunen anklagad för djurplågeri på Facebook. Skurupsposten kollade hur det går för änderna då parkerna plötsligt saknar öppet vatten.

I vanliga fall finns en pump i Hyltadammen i Skurup som håller vattnet i rörelse och därmed hindrar det från att frysa. Men förra veckan blev det för kallt för pumpen som gick sönder vilket fick isen att lägga sig. I kommentarfältet till ett inlägg på Facebook skrevs det om änder som frusit fast och kommunen anklagades för djurplågeri.

Enligt Peter Dahl, kommunteknikchef vid Skurups kommun, har man nu fått igång pumpen igen. Men han konstaterar också att det är ofarligt för fåglarna om dammen fryser eftersom de kan hitta andra platser att simma på.

— De flyger iväg, de är inte så dumma som man tror, säger han.

Även Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, är inne på samma linje.

— Om det är öppet så samlas det ofta fåglar där men om det inte är öppet så flyger de någon annanstans.

På frågan om huruvida det är onödigt att kommuner satsar på att hålla dammar öppna konstaterar han att det inte nödvändigtvis är fallet. Visserligen kommer änder och andra fåglar hitta nya platser att simma på men i parkerna har de ofta bra tillgång till mat samt kan vara till glädje för de människor som bor i området.

Men för fåglarnas överlevnad och välmående är de öppna dammarna alltså inte avgörande och Didrik Vanhoenacker skulle inte kalla det djurplågeri att låta dammarna frysa.

— Fåglarna finns inte i Sverige bara för att dammarna är öppna här utan de har funnits här också innan.

Trots att fåglarna inte behöver öppna dammar för att klara vintern har man vid Skurups kommun valt att satsa på en ny pump för Hyltadammen. Den nya pumpen ska vara utrustad med en frostvakt och kunna värmas upp med el för att undvika att pumpen går sönder då temperaturerna sjunker.

Beslutet att investera i en ny pump motiveras med att den inte endast hjälper fåglarna utan även hindrar vattnet från att surna och dammen från att växa igen.

Vad kostar en ny eluppvärmd pump?

— Det är inte dyrt, det rör sig om några tusenlappar, säger Peter Dahl.

Text: Patricia Torvalds