Smarrigaste semlan i Skurup finns på…

Skurupsposten gav sig årstidsenligt ut på vägarna med avsikt att gjuta liv i debatten om kommunens bästa semla. Conditori centrum har de senaste åren prenumererat på toppnoteringar. Frågan är om gammal fortfarande är äldst eller ifall det dykt upp en ny stjärna på fastlagshimlen.

En dryg vecka innan fettisdagen frågade Skurupsposten på Facebook var kommunens allra främsta semla finns att köpa. Förslagen var många och favoriten klar. Bortsett från folkets klara gunstling Conditori centrum höjdes likväl röster för Mat och gott såväl som för Mossbylunds spacafé. Även Holms hage i Abbekås nämndes av flera, men eftersom deras semlor enbart gick att beställa uteslöts de ur tävlingen.

Eftersom många semlor också kommer från matvarubutiker har Skurupsposten testat semlor från ICA supermarket och Coop i Skurup. Den kommunomspännande smakturnén ägde rum under en och samma dag. Som alla vet är ett överdrivet intag av fastlagsbullar varken gynnsamt för bedömningsförmågan eller energinivåerna. Det bör därför understrykas att vad som komma skall är personliga såväl som proppmätta åsikter.

* Bedömningsskala: 0-3

7. Coop – Klassisk semla

7. Coops traditionella semla

Föga förvånande trillar en ”färdigsemla” in på bottennotering. Med det sagt saknades däremot inte ljusglimtar. Det är klart, konsistensen påminde mer om daggfuktig svamp snarare än min uppfattning om idealsemlan. Grädden lämnade tyvärr en hel del att önska, nämligen smak. Men mandelmassan var uppriktigt god och en av testets bättre och bullen innehöll en respektabel mängd kardemumma. Många av den här fastlagsbullens brister kan nog förklaras av ett lite för långt liv i frysdisken, något som lyckligtvis speglas i prisbilden. Två semlor för 32 kronor. Pangpris!

Grädde: 0
Mandelmassa: 2
Bröd: 1
Utseende: 1
Wow-effekt: 0
Storlek: 2,5
Totalt: 6,5

Pris: två för 32 kronor

 

6. ICA supermarket – croissantsemla 

ICA

Vad är en semla, egentligen? En fråga som för varje år blir svårare att besvara när experimenten blir fler. Om undersökningen hade handlat om bakverk i sin helhet kunde croissantsemlan hamnat betydligt högre upp. Nu var inte så fallet. Mandelmassan var svårfunnen och den som efter viss möda upptäcktes kunde lika gärna förblivit dold.
Mängden grädde var passande för en croissant men skral för en semla. Brödet var dock precis så frasigt som man vill ha en croissant. I ärlighetens namn har Skurupsposten prövat ett bakverk som kan rekommenderas till de flesta, men är det en semla? Nja!

Grädde: 1,5
Mandelmassa: 0,5
Bröd: 1,5
Utseende: 1
Wow-effekt: 2
Storlek: 2
Totalt: 8,5

Pris: 25 kronor

 

5. Mat och gott – kundanpassad traditionell semla. 

Mat och gott

Det är så synd! När grädden påminner om ett svällande ”bra-väders-moln” med en så myndigt hållen dos vaniljsocker att progressiva och konservativa semmelfantaster inte kan göra annat än att omfamna varandra i samförstånd. När brödet smakar kardemumma och är välgräddat utan att vara torrt. Då är det så synd att mandelmassan, förlåt, mandelskivan, skräpar ovanpå grädden – då hjälper det inte att det är kundanpassat. Ingen semla har råd att slarva bort en av tre beståndsdelar. Däremot, är du en av många som gillar en fastlagsbulle utan mandelmassa är det här något för dig. 

 

Grädde: 2,5
Mandelmassa: 0,5
Bröd: 2,5
Utseende: 1
Wow-effekt: 0
Storlek: 3
Totalt: 9,5

Pris: 30 kronor

 

 4. Mossbylunds spafik – nutellassemla med chokladgrädde 

Nutellasemla

Mossbylunds nutellassemla visade sig bli testets första vägskäl. Skurupsposten utsända provsmakare är på intet sätt för moderata för att kunna ta oss an den här fastlagsbullen, problemet är ett annat. Chokladgrädden omnämndes enhälligt som en av dagens absoluta höjdpunkter. Den hasselnötsfyllda nutellakrämen var god och inte så överdrivet söt, vilken inte säger lite. Slutligen var brödet kraftigt och gott, om än lite väl kraftigt. Alla komponenter är var för sig svåra att kritisera, men helhetsupplevelsen är något annat. Kardemumma, hasselnötsnutella och chokladgrädde blev helt enkelt för mycket och faktiskt en smaklig besvikelse. Den traditionella semlan är nog så barnslig som den är, punkt.

Grädde: 2
Nutellakräm: 1
Bröd: 1,5
Utseende: 3
Wow-effekt: 2
Storlek: 1,5
Totalt: 10

Pris: 35 kronor

 

3. Conditori Centrum – traditionell fastlagsbulleConditori centrum

Med risk för att svära i semmelkyrkan och bli anklagad för försök till uppvigling och kalabalik just för sakens skull: Conditori centrums traditionella fastlagsbulle är  god – inte bäst. Bara för att den gamla goda semlan inte är så värst mångbottnad och knepig, betyder inte det att det saknas utrymme för att koncentrera sig på detaljer. Snarare tvärtom. Skurupsposten prövade en fastlagsbulle som bortsett från grädden, den var nämligen vispad till perfektion, tycktes sakna vissa detaljer för att kunna krönas till kommunens bästa. Mandelmassan var god, men var tyvärr utan större bitar som behövs för tuggmotståndet och balansen mot all grädde. Brödet var gott, men lite torrt och olyckligtvis utan kardemumma vilket behövs för semlans karaktär. Ju färre beståndsdelar – desto viktigare att vara noggrann med de få som finns.

Grädde: 3
Mandelmassa: 2
Bröd: 1
Utseende: 2
Wow-effekt: 0
Storlek: 2
Totalt: 10

Pris: 28 kronor

 

2. Conditori centrum – wienersemlawienersemla

Det är så svårt att ge wienersemlan en silvermedalj när den gör – om inte alla rätt – så i alla fall inga uppenbara fel. Grädden är av Conditori centrums redan beskrivna fläckfria standard. Wienerbrödet är frasigt och toppat med strösocker och rostade mandlar medans mandelmassans brist på bitar i det här fallet spelar en försumbar roll. På det stora hela ett väldigt lyckat giftermål. Många av de senaste årens varianter av semlor har egentligen inte varit mer än spännande fantasifoster gjorda för att köpas en gång och sedan aldrig mer. Det kan ingen anklaga wienersemlan för, den har dröjt sig kvar av en anledning. Skurupsposten gav sig ut för att hitta kommunens bästa fastlagsbulle – i wienersemlan fann vi den mest hedervärda av silvermedaljörer.

Grädde: 3
Mandelmassa: 2
Bröd: 2
Utseende: 2
Wow-effekt: 2
Storlek: 2
Totalt: 13

Pris: 32 kronor

 

1. Mossbylunds spafik – traditionell fastlagsbulle Mossbylund

Mossbylunds spafiks traditionella semla var en uppvisning i detaljer. Mandelmassan var troligtvis testets främsta behållning, smakrik och ytterligare upplyft av rostade mandlar. Brödet välgräddat på utsidan utan att vara satt inuti där rikligt med kardemumma väntade. Grädden smakrik som få, även om delar av juryn kände aningen för mycket vanilj. Men räknat i poäng var marginalen mellan första och andraplats fortsatt mycket liten, noll för att vara exakt. Något som givetvis ställde provsmakarna inför ett ovälkommet dilemma och outsägliga prövningar som att tänka och resonera bortom plus och minus. Men när problemen blir som svårast gör man kanske bästa i att ställa sig de enklaste frågorna, dem närmast hjärtat, dem närmast magen. Skurupsposten fråga sig därav vilken av de två som vi inte kunde få nog av – vilken som etsade sig fast i minnet, på tungan.

Varefter svaret plötsligt blev klart, Mossbylunds fastlagsbulle.

Både toppsemlorna kunde vunnit, men i grund och botten handlar semlor om en sak – att det ska vara så gott som möjligt. Och Mossbylunds fastlagsbulle var för provsmakarna sammantaget precis bara en sak – godast.

 

Grädde: 2,5
Mandelmassa: 3
Bröd: 2
Utseende: 3
Wow-effekt: 1
Storlek: 1,5
Totalt: 13

Pris: 35 kronor

 

Text: Daniel Ekström och Kajsa Sörman 

Foto: Kajsa Sörman och Daniel Ekström