3000 semlor i januari

Semla

SKURUP. Det är en vecka kvar till fettisdagen. Skurupsposten tog tempen på försäljningen av semlor och den har redan tagit fart.

På nyöppnade Café 6ti6 har uppladdningen inför fettisdagen börjat. Nästa tisdag blir deras första fettisdag någonsin.
– Vi har bara haft öppet i två månader, jag vet inte riktigt hur försäljningen kommer att gå, men jag hoppas att vi säljer minst 15 stycken, säger Paul Andersson som jobbar på cafét.

6ti6 har provat att ta ut svängarna och hade ett tag nutellasemlor i sortimentet, men de sålde dåligt.
– På fettisdagen kommer vi bara att ha den traditionella hetväggen, om man inte förbeställer, då kan man få in en nutellasemla, säger Paul Andersson.

Conditori Centrum har sålt ungefär 300 semlor om dagen under hela januari. Och de väntar sig att försäljningen ska ta mer fart desto närmare fettisdagen kommer.
– Förra året sålde vi ungefär 500 stycken och räknar med att sälja lika många i år, säger Ingrid Engström som jobbar på bageriet.

Hon berättar att konditoriet säljer både semmeltårta och saffransemla, men det är den traditionella hetväggen som säljer allra bäst.
– Förra året testade vi att sälja semmelwrap också, men den sålde dåligt, det gör vi inte om, säger Ingrid Engström.

Coop Extra har beställt stora mängder semlor av sina återförsäljare för att vara redo den nionde januari.
–Vi är redo för fettisdagen, vi har förberett oss i månader, säger Niklas Eklund som jobbar i bageriet.

Men hur många semlor de sålde förra året vill han inte gå in på.
– Det är hemligstämplat, men det var en hel del.

Niklas berättar att de sålde lussesemlor förra året som blev en succé, men han vill inte avslöja om de kommer att säljas i år.
– Det får vi se, säger han.

På ICA supermarket har man satsat på en unik fyllning för att stå ut på semmelmarknaden.
– Vi fyller våra semlor med en blandning av vaniljkräm, mandelmassa och flagad mandel, säger Johanna Lööv som arbetar på bageriavdelningen.

På helgerna säljer de en croissantsemla fylld med nutella och grädde. Men även på ICA är det den traditionella semlan som säljer bäst.
– Vi säljer ungefär 70 stycken om dagen just nu. Och på fettisdagen tror jag vi kommer sälja ungefär 250 stycken, säger Johanna Lööv.

Text och foto: Jonas Sylvén

Semlan har en lång historia. Se en film om den här.