Erbjöd familjehem – kommunen svarade inte

 

innebild1

SKURUP. I somras bestämde sig Kristina Wieslander för att hon ville ta emot ett ensamkommande flyktingbarn tillsammans med sin familj. Men när hon ringde Skurups kommun fick hon inget svar.

Skurups kommun uppger att de har haft problem att hitta familjer som vill ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men när Kristina Wieslander ringde kommunen för att öppna upp sitt hem tyckte hon att kommunen var långsam och inte prioriterade hennes ärende.

Därför kontaktade hon grannkommunen Svedala, som ringde upp inom en timme och bokade in ett möte. En påskyndad men minutiös utredningsprocess sjösattes.
– Vi hade möten mycket tätare än man har i vanliga fall. De prioriterade det här, säger Kristina Wieslander.

Skurups kommun använder sig bland annat av så kallade konsulentföretag för att hitta familjehem till de ensamkommande flyktingbarnen kommunen tar emot. Konsulentföretag är företag som tar betalt för att hitta familjehem som kommunen kan placera barnen i.

Det är Kristina Wieslander är kritisk till. Hon tycker att kommunen borde satsa på att hitta egna familjer i Skurup istället.
– Det är ett stort jobb initialt för en kommun att hitta egna familjer. Är man pressad från olika håll kanske man väljer den enkla vägen och anlitar ett konsulentföretag. Men har man anlitat familjen själv så tror jag man har bättre koll på den, säger hon.

Jessica Möller, socialdemokratisk ordförande i kommunens individ- och omsorgsförvaltning, tycker att det är olyckligt att Skurups kommun inte tagit vara på familjer som vill ta emot ensamkommande flyktingbarn.
– Vi behöver varenda familjehem vi kan få. Det är jättesorgligt om vi har folk i vår kommun som vill bli familjehem, men inte får den kontakten, säger hon.

För Kristina Wieslander finns det inget alternativ, de barn som kommer till kommunen måste få ett bra mottagande. Annars tror hon att situationen kan bli farlig.
– Om de här ungdomarna inte blir sedda och får ett bra mottagande kommer det inte bli bra, varken för individen eller för samhället, säger hon.

Text och radio: Gustav Wirtén

 

Andra artiklar i Skurupspostens granskning av mottagandet av ensamkommande flyktingbarn:

Kommunens ansvar brast – barn for illa
Socionomer slår larm
”Vi har gjort vårt yttersta” 
Skånska kommuner anmäler sig själva
Kommunen bryter mot lagen