Vänd trend för Skurups företagsklimat

SKURUP. I veckan släppte Svenskt Näringsliv sin årliga undersökning om hur företagsklimatet är i Sveriges 290 kommuner. I fjol gjorde Skurup en raketstigning i rankingen – men har nu dalat.

Genom att låta tusentals företagare ge synpunkter på sina hemkommuners attityder till företagande, bemötande och service kan Svenskt Näringsliv sammanställa ett resultat som ger en bild av företagsklimatet i Sverige.

Förra året klättrade Skurups kommun hela 25 placeringar i rankingen. Nu åker Skurup tillbaka 26 placeringar.

Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun

Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun

Henrik Lundblad är näringslivsstrateg på Skurups kommun och säger att han har svårt att peka ut enskilda företeelser som orsakat försämringen.

– Ur ett historiskt perspektiv har vi haft en positiv utveckling de fem senaste åren. Vad det här hacket beror på vet vi inte, men vi tar det på största allvar, säger han och fortsätter:

– Vi på kommunen har jobbat jättemycket ett antal år med företagen och näringslivet i Skurup, och vi är långt ifrån nöjda med årets resultat.

Linda Magnusson driver secondhandbutiken Du & Jag

Linda Magnusson driver secondhandbutiken Du & Jag

Undersökningen visar även var det är gynnsamt att starta och driva företag. Butiksägaren Linda Magnusson, driver Du & Jag Secondhand som ligger ett stenkast från stationen:

– När jag startade butiken för ett år sedan använde jag mig av en rådgivare på kommunens Nyföretagarcentrum. Under våren har det varit svårt med coronan, men det är ju inte kommunens fel.

Johan Dickerius bakom kassan på Extratex

Johan Dickerius bakom kassan på Extratex

En annan företagare i Skurup är Johan Dickerius som driver Extratex på Kyrkogatan sedan 28 år tillbaka. Han är inte intresserad av kommunens insatser för näringslivet.

– Jag är emot ekonomisk tillväxt. Jag vill inte vara en del av ekorrhjulet.

Varför är du emot ekonomisk tillväxt?

– För att ekonomisk tillväxt inte är hållbart. Jag tänker annorlunda idag jämfört med tidigare. Kommunen gör ett strålande jobb med aktiviteter och nätverkande för företagen, men jag är helt enkelt inte intresserad.

Samtidigt som Johan Dickerius går mot strömmen försöker Skurups kommun stärka näringslivet genom att gå med i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Där träffas representanter från elva kommuner för att utbyta erfarenheter med varandra.

Programmet ger perspektiv och ett fokus på att arbeta mer systematiskt med företagen, men också med kommunen, enligt Henrik Lundblad.

– Min och kommunens förhoppning är att ligga bättre till i rankingen nästa år.

Text: Kajsa Oscarson
Foto: Skurupspostens arkiv och Kajsa Oscarson