Ylva hjälper dig att komma

DSC_5593

Ylva Franzén ser sig själv som heterosexuell, men hon sprider sina kunskaper till personer med alla sexuella läggningar. Foto: Frida Bergkvist

SKURUP. Ylva Franzén, 76, är expert på orgasmer. I 25 år har hon spridit sin kunskap om onani till andra kvinnor.

Mitt bland hästhagar och rapsfält, söder om Skurup, ligger sexpensionatet Venusgården. Gården ger ett murrigt och sensuellt intryck och är byggd som en kvadrat med fyra huskroppar och en innergård full av slingerväxter, fri från insyn.

Ylva och hennes man Åke köpte gården 2004. Tanken från början var att det skulle bli en kursgård för Ylvas helgkurser i orgasm. Då bodde kursdeltagarna på gården. Det var när en av kursdeltagarna frågade Ylva om hon kunde få bo på gården, utanför kursen, som idén om pensionatet föddes. Åke gick bort för ungefär ett år sedan. Att fortsätta driva Venusgården har varit viktigt i sorgeprocessen berättar Ylva. Något som också har hjälpt henne är att träffa goda vänner och dejta på dejtingapplikationen Tinder.

Det är bara par som kommer till sexpensionatet och dessa är mellan 30 och 65 år. Detta tror Ylva beror på att de äldre paren försöker hitta tillbaka till förälskelsen genom att vistas i en lugn miljö ämnad till varandra och njutning. Det är sällsynt att yngre par checkar in på gården. Ylva tror att yngre par redan är upptagna med sin förälskelse och behöver därför ingen sexuell boost. De allra flesta som kommer till gården är heterosexuella, men alla sexualiteter är välkomna.

DSC_5529

När du spenderar en natt bland Venusgårdens erotiska, lugna miljöer ska mobilen helst läggas åt sidan. Foto: Frida Bergkvist

Hur tar man första steget för att bli sexuellt självsäker?

–Det är få kvinnor som har det självförtroendet när man är 20 år. Det är klart att jag själv gjorde tafatta försök till samlag innan jag var 20. Det är ganska naturligt när man är oerfaren att det blir så. Båda parterna är i oerfarna. Kommunikationsproblem är vanligt.

Hon understryker att ett bra sexliv måste börja med att du känner dig själv. Varje ung kvinna ska utforska sig själv så pass mycket att hon kan ge sig själv orgasm på fem olika sätt. Du måste veta hur du vill bli behandlad för att nå orgasm. Ett tips är att köpa en bra vibrator. Ett annat tips är att ju fler punkter som stimuleras, desto snabbare får du orgasm.

Ylvas bästa knep för att våga mer som kvinna är att gå in i ett sorts sexigt alter-ego.

Kan alla kvinnor få orgasm?

–Ja. Så länge det inte finns ett fysiskt fel, säger Ylva.

Ylva var på 60- och 70-talet med i den feministiska frihetsrörelsen Grupp 8. Hon beskriver vänsterrörelsen som en underbar tid där hennes nuvarande värderingar kring kvinnlig frihet och sexualitet grundades.

–Det var mycket festivaler, sex och röka. Det var okej för kvinnor att ta för sig och ha kul, en frihetstid, säger hon.

När hon själv gick i skolan på 50-talet fanns det ingen undervisning i sex, något som har förändrats till idag. Hon utbildade sig senare till lärare i svenska. När Ylva under 90-talet försökte införa sexualkunskap på gymnasieskolan möttes hon av massiv kritik från kollegor och samhället, samtidigt som eleverna var mycket positiva till undervisningen. Det var då hon bestämde sig för att börja ha kvällskurser i orgasm.

Ylva såg snabbt ett stort behov av information om orgasm hos kvinnor och startade därför kurser som snabbt blev populära.

–Killar runkar från barnsben utan konstigheter. Kvinnor gör inte det, säger Ylva.

Hon förklarar att ett problem med vissa killar är att de bara kör sitt egna race, det är inte särskilt kul för kvinnan. Detta innebär att mannen först får stånd, sedan penetrerar han kvinnan för att avslutningsvis få utlösning. Det hela sker helt utan att han tar hänsyn till kvinnans sexuella njutning.

Deltagarna i kursen fick hemläxor i form av uppgifter de skulle testa, till exempel hitta sin egen känsligaste punkt på klitoris. Varje vecka fick deltagarna berätta hur det hade gått. Det har också funnits mer praktiska moment där de får klä av sig och kolla hur det ser ut där nere.

DSC_5598

Just nu driver Ylva pensionatet ensam, efter sin man Åkes bortgång för ungefär ett år sedan. Foto: Frida Bergkvist

När Ylva får frågan om varför hon snöade in på orgasmer får hon något drömskt i blicken och börjar berätta om de två män som har förändrat hennes liv.

–Den första träffade jag vid 20 års ålder, då jag bodde i London. Han var dubbelt så gammal som jag. Han var en mästare på allting. Han var den mest geniala mannen jag någonsin träffat. Jag blev störtförälskad. Han gav mig mitt livs första statiska orgasm. Det var inget jag någonsin hade upplevt tidigare. Detta fick mig att inse vilken njutningspotential som finns inne i min kropp. Det var min första utvecklingsperiod.

Som lekman, vad är en statisk orgasm?

–Någonting som tar hela kroppen och som gör att man helt och hållet glömmer bort sig själv. Man går in i en kosmisk värld av färger, säger Ylva.

Ytterligare 30 år passerade. Ylva träffade Åke, den enda man hon velat gifta sig med. Detta var när hon var 50 år. Anledningen till att hon aldrig velat gifta sig tror hon beror på 70-talets flower power-rörelse, hon har alltid velat vara fri.

När de väl gift sig kunde Ylvas andra utvecklingsperiod sätta igång. Den innebar att hon riktade sig utåt till andra kvinnor för att prata och lära ut om orgasmer, och vad du som kvinna kan vinna på att besitta just den kunskapen.

Ett av Ylvas största intressen genom hennes liv har varit att förföra män. Hon har tränat sig på förföring i alla möjliga situationer, både i vardag och på fest.

–Alla män blir otroligt smickrade när kvinnor försöker förföra dem, säger hon.

Ylvas generella tips kring sex och män är att vara tydlig och rak från början vad du är ute efter. Hon har alltid sagt direkt att hon vill vara med om en extatisk orgasm.

Visste alla vad det var?

–Nej. Du behöver vägleda honom. Hur skulle han annars veta?

Trots att kvinnokampen har kommit långt och att det idag är lättare än någonsin att prata öppet om kvinnlig sexuell njutning, finns fortfarande behovet av en lugn plats för sex och vägledning. Par kommer än i dag till Venusgården för att ägna tid åt varandra.

FAKTA: Kvinnor och orgasm

Kerstin Isaxon, sexualupplysare på RFSU

•Det finns ingen skillnad på förmåga till orgasm mellan kvinnor och män.
•Personer med klitoris kan få flera orgasmer efter varandra, något som är svårare för personer med penis.
•Det finns en norm i samhället som leder till att många ser samlag som det "riktiga" sättet att ha sex på.
•Få kvinnor får orgasm genom enbart penetrativt samlag, utan de flesta behöver direkt klitorisstimulans. 
•Vanligaste sättet för kvinnor att få orgasm är genom direkt klitorisstimulans. 
•Klitoris 7-10 cm lång i oupphetsad tillstånd.
•Klitoris kan få stånd. Den består av svällkroppsvävnad, och blodfylls och styvnar vid upphetsning.
•Sanningen bakom klitoris har länge varit okänd i världen. Det var inte förrän 1998 som urologen Helen O’connell upptäckte hur hela klitoris egentligen såg ut. 
•Kvinnor och mäns genitalier är mer lika än olika.

 

 Text: Alice Edenhed