Här är årets pristagare

APTOPIX Norway Nobel Peace Prize

NOBEL. Det är inte alltid lätt att förstå vetenskapens formuleringar och akademiernas motiveringar. Skurupsposten reder ut begreppen.

Fredspriset

Årets fredspris tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för deras kamp för flickors rätt till utbildning och mot barnslaveri.

Nobels fredskommitté skriver i sin motivering:

”Det är viktigt att tilldela årets fredspris till en hindu och en muslim, en indiska och en pakistanier, för att uppmuntra till samarbete för utbildning och mot extremism.”  

Malala Yousafzai, 17 år, är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Hon är också en av 16 kvinnor som någonsin tilldelats priset.

Hon belönas för att ha kämpat i flera år för flickors rätt till utbildning och har visat exempel på att även barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation.

Kailash Satyarthi är en indisk barnrättsaktivist som har kämpat mot barnslaveri i 34 år. Hans organisation Bachpan Bachou Andolan i Delhi, Indien uppskattas ha räddat nära 80 000 barn från olika typer av människohandel.

Fysikpriset

Årets Nobelpris i fysik tilldelas den japanska trion Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och
Shuji Nakamura.

Kungliga Vetenskapsakademien skrev i sin motivering:
 ”För uppfinningen av effektiva blå lysdioder vilka möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor.”

Tack vare den blå lysdioden (LED) kan vitt ljus skapas på ett nytt sätt. Med de nya LED-lamporna har vi fått hållbarare och effektivare alternativ till äldre ljuskällor som glödlampor och halogen.

Kemipriset

Amerikanerna Eric Betzig och William E. Moerner har tillsammans med Stefan W. Hell från Tyskland tilldelas årets Nobelpris i kemi för utvecklandet av ett supermikroskop.

Kungliga Vetenskapsakademien skrev i sin motivering:
”För utveckling av superupplöst fluorescensmikroskopi.”

Trion belönas för att ha utvecklat nanoskopi som gör det möjligt att studera levande celler. Genom att synliggöra enskilda molekylers vägar inuti levande celler kan vi nu se hur molekyler formar kopplingar mellan hjärnans nervceller.

Upptäckten innebär att vi nu kan förstå vad som händer med skadade celler vid sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

Medicinpriset

Norska forskarparet May-Britt och Edvard Moser tilldelas i år medicinpriset tillsammans med amerikan-britten John O’Keefe för hjärnans ”inre GPS”.

Karolinska Institutet som delar ut priset nämner i sin motivering att trion gett svar på frågor som rör vårt lokalsinne:
”Hur kan vi förstå var vi befinner oss?”
 ”Hur kan vi finna vägen från en plats till en annan?”
”Hur kodar hjärnan information så vi direkt hittar rätt nästa gång vi besöker samma plats?”

Forskarna har kommit fram till att hjärnans nervceller utför en sofistikerad intellektuell process som hjälper oss att hitta rätt.

Litteraturpriset

Patrick Modiano blir den fjortonde fransmannen att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Han debuterade 1968 med romanen ”La place de l’etoile” och har sedan dess fått uppemot 30 böcker publicerade.

Svenska Akademien som delar ut priset skrev i sin motivering:
”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld.”

Hans verk har behandlat ämnen som ockupation och människans förträngda minnen. Stilmässigt rör sig Modiano fritt mellan olika genrer, där han ibland lånar från spionromaner eller film noir.

Ekonomipriset (till Alfred Nobels minne)

Ännu en fransman prisas i Blå hallen idag, Jean Tirole får ekonomipriset för sin forskning kring konkurrens och reglering av marknaden. Tidigare har forskare inom ekonomin fokuserat på att hitta en modell för alla branscher vad gäller reglering och konkurrenspolitiska åtgärder.

Tiroles forskning har påvisat motsatsen – att varje bransch kräver sin egen modell för att undvika att priser skjuter i höjden eller att konkurrensklimatet hämmar nya företag att komma in på marknaden.

Kungliga vetenskapsakademin skriver i sin motivering att med hans forskning kan ”myndigheterna bättre sporra mäktiga företag att bli mer produktiva och samtidigt hindra dem från att skada konsumenter och konkurrenter”.

Här kan du läsa mer om årets pristagare.

Källor: Sveriges Radio, The Guardian, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Nobelprisets officiella hemsida.

Text: Victor Lenken och Catharina Sigala
Foto: Cornelius Pope (TT)