Fem frågor till Alfred Nobel

Alfred Nobel

Nej inte den Alfred Nobel utan Jan Alfred Nobel från Helsingborg. Han har begett sig från Skåne upp till Stockholm för att medverka på årets Nobelfest.

Hur kommer det sig att du heter Alfred Nobel?
– Alfred Nobel var min farfars farbror. Bröderna Nobel var alla framgångsrika entreprenörer och deras namn har sedan dess gått i släkten.

Hur kommer du att fira Nobeldagen?
– Genom att gå på prisceremonin och på banketten. Släkten har ett antal biljetter reserverade och ett eget bord under middagen. Dessvärre är vi cirka 300 stycken så alla har inte möjlighet att delta.

Hur löser ni det?
– Vi brukar turas om, sist jag fick gå var år 1995. Det brukar dock vara lättare att knipa en biljett till prisutdelningen.

Vilket Nobelpris skulle du vilja vinna?
Nobelpriset i kemi. Jag är själv civilingenjör med kemi som huvudområde och har arbetat med vattenrening världen över. Rent vatten är kanske vår viktigaste tillgång men det krävs många framsteg innan vi har nått målen.

Slutligen, hur ofta får du kommentarer på ditt namn?
– Jätteofta! Framförallt utomlands. Jag har rest mycket i USA, Kanada och Japan och där händer det fler gånger att människor frågar om det finns en koppling till den verklige Alfred Nobel. Folk utanför Sverige har bättre koll på Nobelpriset än vad vi tror!

Text: Wilma Eliasson
Foto: Privat