Skurupsbor står för räddningen
SKURUP. Det är måndagkväll och full rulle på räddningstjänstens station i Skurup. Inget står i lågor men utrustning ska testas och material inventeras. Platschefen hoppas inte på larm men när det går är de ute på fyra minuter.
Dansbandsmusik strömmar ur stationens högtalare. Män med gula reflexjackor provkör bilar och testar vattentryck. Någon står och skruvar på stationens räddningsbåt. Den har inte använts på hela sommaren. Enligt platschef Patrik Axelsson är detta en vanlig syn.
Stationen i Skurup är bemannad av 22 personer. Alla boende i Skurups tätort. Alla med andra vardagsjobb. Varje måndag går de genom utrustningen. Övrig tid är stationen obemannad.
– Det blir väl en livsstil, frun tycker väl man är lite dum i huvudet ibland men också att det är lite kul, säger Patrik Axelsson
Han har varit deltidsarbetande räddningsman i 23 år. Om dagarna jobbar han på lager i Skurup. Patrik Axelsson erkänner att de ibland vill att något ska hända men i räddningstjänsten kan du inte hoppas på larm.
– Vi åker på mycket skit såklart. Hoppar någon framför tåget här så är det vi som åker så man kan inte sitta och hoppas på larm precis, säger han.
Nu på hösten ökar trafikolyckorna. Mycket på grund av att det blir blötare och mörkare. Bränderna håller sig ungefär på samma nivå även om orsakerna är olika.
– Vid den här tiden på året tänder folk brasor i hemmet och har kanske inte alltid full koll på vad de gör, säger Patrik Axelsson.
Han tycker det hade varit bra med åtminstone en heltidsanställd på stationen. Inte för utryckningar men för Skurupsborna att vända sig till med frågor. Annars är det inget problem med jourhavande räddningspersonal.
– När man kommer ut på jobb och möter kollegor med så mågna olika bakgrunder är det så jävla häftigt, säger han.
Räddningstjänsten i Skurup har krav på sig att vara ute på mindre än 10 minuter efter larm har gått. Patrik Axelsson är noga med att berätta att de sällan går över fyra minuter.
Så här fungerar Skurups brandstation:
På stationen jobbar 22 personer som räddningspersonal i beredskap (RIB). De är fördelade på fyra grupper med fem personer i varje grupp. Två personer är i reserv. Varje person har totalt sju dygn jour per månad.
Här kan du läsa mer om arbetet som räddningspersonal i beredskap.
Text: Markus Hjortsman
Foto: Niklas Runsten