App riskerar att försvinna när Inblick blir e-tidning

Skurup app

Kommunens app ”Skurups kommun” kan bli ett minne blott inom en snar framtid. Den app som började som kommunens sätt att ge ut papperstidningen ”Inblick” i mobilen men som sedan gjordes om till att bli kommunens hemsida i en app, börjar tappa sitt värde.

För ett antal år sedan så gav Skurups kommun ut en tidning med namn ”Inblick”, om kommunen som pappertidning. Efter ett tag ville kommunen kunna erbjuda tidningen även digitalt. då skapades en app med inspiration från Svedala som också hade en kommuntidning som de gav ut i digitalt format.

Allt eftersom appen växte i popularitet så lade kommunen också in andra funktioner som vanligtvis bara låg tillgängliga på Skurups hemsida.

Skurups hemsida gick vid tiden då appen släpptes inte att läsa på ett bra sätt i mobilens vanliga internet webbläsare. Man var då som invånare tvungen att gå in på hemsidan via en webbläsare på datorn för att hemsidan skulle se bra ut och kunna läsas ordentligt. Efter många  år av att kommunen har utvärderat och ändrat och gjort uppdateringar, så har appen blivit, inte ett sätt att läsa tidningen inblick digitalt, utan istället Skurups kommuns hemsida i appformat.

–Vi skapade appen för ett antal år sedan. Vi tittade på Svedala som också hade en kommuntidning som de hade lagt ut i en app, vilket va vad vi ville göra. Under åren har vi sedan lagt in mer information om till exempel evenemang, kalender och biotiderna. Sedan  gjorde vi en större uppdatering  för drygt ett år sedan, säger kommunens kommunikationschef Magdalena Hellström.

Idag finns kommunens hemsida i ett format som går att läsa i telefonens vanliga internet webbläsare. Nu är det ungefär lika många, om inte fler, som besöker webbsidan i en webbläsare på antingen mobilen eller i en webbläsare i datorn, som i appen.

Därför funderar kommunen nu på att lägga ner appen.  Det skulle kunna spara kommunen en liten summa pengar och en det tekniska arbete som idag läggs på appen.

Det som är positivt med appen menar kommunen är att Skurups kommun har inte någon teknik för att skicka ut sms vid allvarliga händelser. Istället används push-notifikation systemet i appen vid sådana händelser. På så sätt kan kommunen nå ut till många människor, fort.

Tidningen inblick har också gjorts om från att ges ut som papperstidning till att ges ut som en e-tidning på en egen webbsida på nätet.

Text: Linnea Ömmelspång