Ciara isolerade Skurup

I lördags utlyste SMHI en klass 2 varning inför stormen Ciaras förväntade framfart över Skåne. Öresundsbron öppnade redan på söndagskvällen, men Skurupsborna fick vänta ytterligare 12 timmar för att kunna ta tåget igen.

I lördags meddelade Skånetrafiken att tågtrafiken skulle ställas in mellan Malmö Hyllie och Ystad. Det var när SMHI utlyste en klass 2 varning inför att Ciara skulle dra in över Skåne som Trafikverket och Skånetrafiken valde att ställa in all tågtrafik som passerande Skurup fram till klockan 12 på måndagen.

Öresundsbron var stängd för både tåg och biltrafik i två omgångar under söndagen för att den inte bedömdes säker att resa över. Reseförbudet över bron hävdes redan under söndagskvällen, men resande från och till Ystad tvingades ändå resa med ersättningsbussar på måndagsförmiddagen.

Anledningen till de inställda tågavgångarna mot Ystad är att det varit risk för att de starka vindarna blåser in föremål på spåret. 

– Det har hänt att parasoller och annat har kommit flygande när det blåser så starka vindar och det kan sluta med att folk sitter fast ute i tåg i trafiknätet. Därför tar vi det säkra före det osäkra när det rör sig om dessa typer av vindhastigheter, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket 

Enligt Theresia Swanholm, presskontakt på Skånetrafiken, har inga kundklagomål kommit in angående de inställda avgångarna.

– Ofta är folk ganska förstående när det är naturkatastrofer. Det är ofta ganska tydligt att vi inte kan ta oss fram när det är såhär, och då brukar våra resenärer visa stort tålamod och förståelse, säger Theresia Swanholm.

Det är inte bara tågtrafiken som påverkats av Ciara. Runtom Österlen har ett 30-tal träd fallit ned på olika platser och främst påverkat det lågtrafikerade vägnätet. Trafikverket har under morgonen arbetat med att röja vägbanor, och man är ute och inspekterar och letar efter oanmälda fallna träd.

Tågtrafiken mot Ystad ska återupptas idag klockan 12 och följdförseningar kan förekomma.

Text: Johan Christiansen