Dagen för snällare och säkrare surfande

Idag firas Safer Internet Day; en dag som uppmärksammar hur våra liv och relationer påverkas och bevakas i den virituella verkligheten. För att fira dagen släpper Statens medieråd en broschyr med stöd till dig som vill motverka hat och hot på nätet.

Dagen infördes 2004 på initiativ av EU. Sedan dess har organisationer och företag världen över anammat dagen.
Syftet är att främja ett säkrare användande av internet, med särskilt fokus på barn och unga. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att tipsa vårdnadshavare, pedagoger och andra som lever eller arbetar med barn, om pedagogiska verktyg och kunskapsunderlag som rör barns och ungas medieanvändning.

I år uppmärksammar Statens medieråd dagen genom översättning av broschyren Inte okej (2017) till arabiska, dari, somaliska och spanska. Broschyren är ett resultat av regeringsuppdraget No Hate Speech Movement som vill tillgängliggöra kunskap för barn och unga med annat modersmål än svenska samt till deras vårdnadshavare. Den innehåller information, stöd och råd till den som vill motverka hat och hot på nätet, själv är utsatt eller ser någon annan utsättas.

Den ideella föreningen Surfa lugnt tipsar om fem olika sätt att fira dagen:
1. Gör som unga, lär dig något nytt på youtube. Till exempel om hur internet fungerar här.
2. Gå en lektion om säkerhet på internetkunskap.se.
3. Kolla in Statens medieråds material om källkritik.
4. Lär dig om hur informationspåverkan på nätet funkar på MSBs webb om din säkerhet.
5. Lyssna på när Surfa Lugnts ordförande Karin Nygårds gästar IT-säkerhetspodden.