Den underbara resan från Maryland till Skurup

push-bild

SKURUP. ”Den underbara resan”, är en tavla med en ung kvinna som håller en gås i famnen. En främling med en tankfull blick nedanför Zimmermans backe i Skurup. 

Christina Ridgeway är konstnären som har målat tavlan. Hon är 29 år och bor i Skurup sedan fem år tillbaka. Christina är född i USA och uppvuxen i delstaten Maryland. Konsten har varit hennes huvudsakliga syssla sedan tonåren. Efter gymnasiet läste hon några konstkurser på college men säger att hon är mest självlärd.

skurup_share-file_editedTidigare i år fick Christina ett uppdrag av kommunen att måla en tavla åt Skurups kommunhus. Till en början hade hon ingen aning om vad hon skulle göra men när hon fick syn på Ulrika vid tågstationen såg hon konstmotivet framför sig. Det visade sig att Ulrika också var från Skurup.

– Jag såg henne på tågstationen och gick fram till henne och frågade om hon vill vara min modell, säger hon på engelska.

Tavlan blev färdigställd efter drygt en månads jobb under våren 2016 och finns nu att beskåda på Skurups bibliotek. De två senaste verken föreställer samma kvinna, Ulrika. Det är nästintill alltid kvinnor i Christinas konst. Oftast långa, vackra med distinkta ansiktsdrag.

– Kvinnor har nästan alltid synts i konst och jag föredrar att måla kvinnor i min konst för att det är klassiskt och de är vackra. Kvinnorna är en reflektion av mig när jag uttrycker min berättelse, säger Christina.

I huset uppe på vindsvåningen hänger Christinas och hennes mans samling av tavlor från hela världen. Hon träffade sin man Rickard Ridgeway, genom ett onlinespel vilket senare ledde till att de träffades i verkligheten. De blev tillsammans och bestämde sig för att bo i Skurup då Rickard är från Sverige.

Christina har målat cirka 60 tavlor, exklusive skisser. Nyligen publicerade Christina sin senaste målning ” 1,000 Morsels of hope” på sin blogg. På svenska kan titeln översättas till ”1000 bitar av hopp”. Motivet är en ung kvinna, Ulrika igen ute på ett blommande rapsfält i Skurup. Fjärilar och Saturnus syns i bakgrunden. Alla detaljer är noga utvalda och har en personlig koppling till konstnären. Saturnus är en astrologisk symbol som avspeglar det senaste årets händelser som har inneburit många svårigheter och nya lärdomar om livet. Rapsblommorna symboliserar blommande lyckofrön.

Astrologi är Christinas andra stora passion. Hon började läsa astrologiböcker redan som barn. Det var särskilt en bok som Christina fäste sig vid som handlade om stjärntecken. Hon brukade ta med sig boken till skolan och läsa den inför sina klasskamrater.

– Det är vi själva som bestämmer vårt öde och himlakropparna har en stor inverkan på hur vi mår.

Hon tror att människan föds med en själ och nämner månen som ett exempel.

– Varje månad när det är fullmåne ökar antalet olyckor och självmord. Det engelska uttrycket lunatic kommer från latinets luna som betyder måne.

Christina använder sig av tarotkort och följer föreläsningar om astrologi på internet. Tarot är ett tidskrävande system och svårt att förstå sig på. Hon anser sig inte vara en expert men har lärt sig att tyda tarotkort till en viss grad och spår emellanåt.

– Månen påverkar oss vilket vi kan se. Föreställ dig då hur alla de andra planeterna tillsammans påverkar oss.

Christinas senaste utställning arrangerades 2015 i Malmö i samarbete med den tidigare kända modellen Marie Plosjö. Nästa aktuella projekt heter ”Mission Blue” och är en utställning som kommer att hållas den 29 oktober på Haven gallery i New York. Det är totalt 24 konstnärer som kommer att ställa ut sina konstverk. Temat är havet och handlar om att rädda havet från förorening och nedskräpning. Christina är curator för projektet. De intjänade pengarna från utställningen kommer att användas till att skapa fler naturreservat i havet vilket innebär att fler båtfria zoner införs för att beskydda ekosystemet i haven.

Text: Farida Ahmadi Högfeldt
Foto: Plantiebee.com