Allt yngre Skurupsbor pratar med kurator

Elina Johansson är kurator i Ungdomsmottagningens buss som är i Skurup varje tisdag.

Elina Johansson är kurator i Ungdomsmottagningens buss som är i Skurup varje tisdag

SKURUP. Psykisk ohälsa blir vanligare i lägre åldrar. Elina Johansson är kurator på en mobil ungdomsmottagning i Skurup och menar att unga i dag blir mycket påverkade av stress och press utifrån.

Skurups ungdomar har på sistone börjat hitta fördelarna med att ha tillgång till en kurator, medan barnmorskorna är mycket välbesökta sedan länge. Elina Johansson har jobbat som kurator på den mobila Ungdomsmottagningen i Skurup i två månader.

De senaste veckorna har det blossat upp en del konflikter mellan ungdomar och vuxna Skurupsbor i lokala Facebookgrupper. Detta är inte ett gynnsamt tillvägagångssätt för att tillgodose både de ungas och äldres behov, tror Elina Johansson.

– Det är farligt att föra debatt på nätet. Det är bättre att ses för att få ökad förståelse för varandra. Den förståelsen för varandras behov måste vara ömsesidig, säger hon.

Vanliga psykiska problem bland ungdomar i dag är oro, ängslan och att de känner krav, press och stress.

– Man ska prestera i skolan, man ska ha en aktiv fritid och kanske en pojk- eller flickvän, säger Elina Johansson.

Elina Johansson ser inte problem som är särskilda för Skurups ungdomar. Något hon dock har märkt är att psykiska problem kryper ner i åldrarna.

– Ungdomar blir tidigare medvetna om kraven som ställs på dem. De använder sig av ord för att beskriva hur de mår, till exempel ångest. Det är positivt, säger hon.

Detta tror Elina Johansson beror på att man har börjat prata mer om psykisk hälsa i media och att vissa kändisar har berättat om sina psykiska problem.

Hon brukar fråga de ungdomar som hon träffar om de blir påverkade av att vara så aktiva i sociala medier, men för ungdomarna är detta något naturligt. Ibland kan det dock visa sig att de jämför sig med personer som de följer, som på sociala medier verkar vara mycket lyckligare än de själva.

LÄS OCKSÅ: Bättre möten med ortens unga

Text och bild: Sofia Ekhem