Detta käkar kvällens vinnare

WEB_INRIKES

Middagen är serverad! Nobelmiddagens gäster kan njuta av kalvytterfilé, svamp och kaffe.

Även pristagare och kungligheter måste äta. I Nobels anda serveras det piggvar och kammussla som förrätt. Huvudmåltiden som gästerna får sätta tänderna i är glödbakad kalv, rotselleri och äpple.

Middagen rundas sedan av med en körsbärsblomma som ska smaka både kaffe och mandel, det rapporterar SVT ikväll.

Kreatören bakom kvällens meny är Sayan Isaksson, och han säger till SVT att han hittat inspiration i en kebabrulle, ett modernt hållbarhetstänk och en majblomma.
– Jag vill få in Nobel i en samtida kontext, säger han till SVT.

Att rodda en nobelmiddag är ett mustigt uppdrag och görs inte i en handvändning. 43 kockar har hjälpts åt att laga maten – under fyra dagar.

Förutom den vanliga menyn krävs det även specialkost. 160 gäster har i år bett om annorlunda mat. Ostronallergi och glutenintolerans är bara några av anlednigarna som ger en speciell tallrik mat under kvällen.

Text: Alva Nilsson
Foto: TT