Elever tror inte på åldersgräns
SKURUP. Facebook, Snapchat, Kick och Instagram. Dagens 15-åringar har en hel värld öppen framför sig i sociala medier. Men den kan vara skrämmande, osäker och farlig.
– Föräldrarna får mer koll på vad man gör på nätet, säger Gisela Nordström och hennes klasskamrater som håller med. De är elever på Mackleanskolan i Skurup.
Sverige kommer att få en åldersgräns för sociala medier. Det är beskedet från regeringen. Barn måste be föräldrar om lov för att få använda Facebook, Snapchat och Instagram. Åldersgränsen kan bli så hög som 16 år.
Idag gäller 13- årsgräns för att öppna egna konton på sociala medier som Facebook, Instagram och Snapchat. Åldersgränsen regleras i användaravtalet mellan företaget och kontoinnehavaren.
När EU:s nya förordning träder i kraft blir den tvingande och grundåldern kommer att sättas till 16 år. Enskilda länder ges möjlighet att sänka den till 13 år. Barn som är yngre måste ha föräldrarnas tillåtelse för att använda sociala medier.
Skurupsposten möter lärare och elever på Mackleanskolan för ett samtal kring användandet av sociala medier.
– Fördelen med åldersgräns är att det pratas om det i hemmet. Man tvingar föräldrar att bry sig och få insikt i barnens användande av social medier, säger Håkan Hülphers, lärare på skolan.
Under de senaste 15 åren som Håkan Hülphers varit lärare på skolan har användandet av mobiltelefoner ökat. Därmed också tillgängligheten och den ständiga uppkopplingen på sociala medier.
Eleverna använder sociala medier mest för att kommunicera med varandra, se vad som händer och de får reda på mycket om varandra.
– Vuxna är mer seriösa på sociala medier. De är nybörjare, de kan berätta om vad de har ätit och var de har varit, säger Gisela Nordström.
Pojkarna är mycket mer inne på olika spel jämfört med flickorna som mer är inne på sociala medier. Hur ofta de är inne varierar från allt mellan varannan timme till varje timme. Alla fyra elever är ense om att de sköter sig inne på nätet. Dataspel är något som de inte spelar ofta. De vill inte sitta stilla alltför länge och är rädda för att bli beroende. Föräldrarna tillåter viss begränsad tid för dataspel.
– Åldersgränsen kommer inte att förändra något, föräldrarna kommer att gå med på det ändå, säger Taylor Mortensen, elev på Mackleanskolan.
Text: Ulla Klink
Foto: Ulla Klink