Skurups spöken vaknar till liv igen

SKURUP. Förra året samlades Skurups spöken utan en parad. Årets upplaga återgår till sin traditionella form under ledning av Skurupsbon Annemi Svärd.

Spökparaden har ett tiotal gånger initierats av Skurupsbon Annemi Svärd. Förra året gick kommunens dåvarande kultursamordnare in och arrangerade. Då samlades deltagarna på Rutgerskolans område med framträdanden av elever från Kulturskolan. Dock uteblev den uppskattade traditonella paraden.

Annemi Svärd säger att förra året hade kultursamordnaren en egen stor vision med paraden. När det stod tydligt att kommunen inte skulle arrangera årets parad så tog Annemi Svärd på sig ansvaret igen. I år blir den traditionella paraden genom byn av med facklor och godis.

Hon tycker det bästa med spökparaden är barnens glädje.

— Barnen kommer fram utklädda och frågar ”Känner du igen mig nu?”. Och så får de lov att gå sin runda.

Det ursprungliga initiativet togs av föräldraföreningen och Skånska Dagbladet för 15 år sedan. Sponsorer är Skurups Sparbank och Porla kusin. Brandkåren kommer också delta i paraden.

Annemi Svärd uppskattar att det kommer cirka 300 barn från förskolan till årskurs fem. En stor förhoppningen inför torsdagen är en god väderlek.

— Jag hoppas att det inte regnar och blåser så mycket så facklorna slocknar.

Mötesplats är på Erikstorget klockan 18 nu på torsdag 26 oktober.

Skurupsposten har sökt kommunens kultursamordnare för en kommentar.

Text: Lova Nyqvist Sköld

Foto: Arkiv