Snart går startskottet för Skurups nya stadsdel

Just nu jobbar man på en detaljplanen för Västeräng. Den röda markeringen på kartan visar var gränderna för området kommer att gå.

Den röda markeringen på kartan visar var gränserna för området kommer att gå.

SKURUP. Minst tre hundra bostäder planeras i Skurups nya bostadsområde Västeräng. Byggstart kommer att ske till våren och om allt går som det ska kommer folk att kunna flytta in år 2021.

På det som nu är en stor åker kommer det inom några år finnas bostäder för hundratals människor. Villor, radhus och flerfamiljshus. En förskola är planerad och även en skola för äldre barn om det visar sig att det behovet finns.

– Det ska finnas något för alla, säger Julia Andersson Thysell som är planarkitekt på kommunen.

Förhoppningen är att människor ska kunna flytta in på Västeräng 2020-2021. Innan dess kommer "Etapp 1" färdigställas, en gata i utkanten av området där man börjar med att sälja 75 tomter till privatpersoner.

Människor ska kunna flytta in på Västeräng 2020-2021. Innan dess kommer ”Etapp 1” färdigställas, en gata i utkanten av området där man börjar med att sälja 27 tomter till privatpersoner.

Förhoppningen är att Västeräng ska börja byggas våren 2019 – men redan nu i vår ska det hända grejer. Då startar bygget av det som kallas för ”Etapp 1” och egentligen inte tillhör Västeräng, trots att många uppfattat det så.

– En gata och tomter till 27 villor ska anläggas, säger Julia Andersson Thysell.

Gatan kommer att löpa parallellt med Västra Gränsgatan och tomterna kommer att tilldelas de som anmält sig till tomtkön. Allt från Skurupsbor och folk uppifrån landet är intresserade av en tomt här. För närvarande står det 75 personer i kön och enligt Julia Andersson Thysell tillkommer det folk varje vecka.

– Man får bebygga tomten själv. Så länge detaljplanen följs får husen se ut hur som helst. Detaljplanen säger till exempel att husen ska vara i tegel eller något putsliknande material och att de ska vara en eller en och en halv plan höga, säger Julia Andersson Thysell.

Det är ännu inte bestämt hur gården ska användas, men planen är än så länge att bygga förskolan bredvid.

Det är ännu inte bestämt hur gården på området ska användas, men planen är än så länge att placera förskolan i anslutning till den.

Skurups kommun har en vision om att nå en befolkningsmängd på 18 000 invånare år 2030, vilket innebär en ökning på 2500 personer.

– Vi har ett mål att bygga hundra nya bostäder om året men vi ligger lite efter, säger Julia Andersson Thysell.

Än finns det inte exakta planer på vad som ska byggas på själva Västeräng. Kommunen har inlett dialog med ungefär femton företag.

–  Vissa företag är inriktade bara på villor, vissa på hyresbostäder och vissa på bostadsrätter, vilka som kommer att bygga vet vi inte än, säger Julia Andersson Thysell.

Vilka som får bygga kommer att avgöras genom att företagen skickar in sina förslag och de bästa väljs ut. Julia Andersson Thysell tror att området är attraktivt för pendlare och barnfamiljer.

– Jag tror också att det är priserna som lockar, det har blivit dyrare i närliggande kommuner som Malmö och även Svedala. Vi håller också på att bygga en ny skola i stan, den är attraktiv, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Skolbygget satsar högt

Under nästa höst ska alla detaljplaner för Västeräng vara färdiga och beslutade om politiskt, sedan sätter byggandet igång. Julia Andersson Thysell hoppas på att folk kan börja flytta in redan år 2021.

LÄS OCKSÅ: Blandade känslor för bygget av ny stadsdel

Text: Sofia Ekhem 
Foto: Lovisa Svedlund

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Blandade känslor för bygget av ny stadsdel | #skurup18
  2. Västeräng sätter gården i kläm | #skurup18

Kommentarerna är stängda.