S vill se förbud mot förbud

partimote2

SKURUP.  Tiggeri ska inte förbjudas tycker Skurups socialdemokrater. Nu har de valt att skicka in motionen “Förbud mot förbud mot tiggeri” till partikongressen nästa år.  Trots att förbud inte finns.

I Skurups kommun har både sverigedemokraten Lars Nyström och moderaten Åsa Ekbladh föreslagit att förbjuda tiggeri i Skurup. Socialdemokraterna svarar genom att driva frågan på nationell nivå.

– Ett problem med denna motion är ju att det kan vara svårt att förbjuda något som inte finns, sa Maria Nyman Stjärnskog  som är regionråd och ledde medlemsmötet.

I går på mötet i Folkets hus var alla överens. Men debatt blev det. De debatterade orsaken till tiggeri och om det är möjligt att förbjuda något som inte finns.

Personerna bakom motionen ville trycka på den nationella politiken där de var oroliga att åsikterna vacklar. En del debattörer på mötet tryckte på att de som tigger inte ska utnyttjas, de menade att de som tjänar pengar på tiggare måste kunna straffas.

Medlemmarna plats i går bestämde sig efter en lång diskussion att skicka hela förslaget.  Motionen ”Förbud mot förbud mot tiggeri” kommer från ett möte med Socialdemokratiska kvinnorna i september. Utöver förbud vill de skicka mer bistånd till Östeuropa.

På mötet pratade de också om tiggeri i Europa i stort. Där ville Socialdemokraterna Skurup sätta tryck på de egna s-politikerna som jobbar på europanivå. Vad motionen konkret föreslår framgår inte mer än att politiker på europeisk nivå ska få i uppdrag att jobba med, enligt motionen,  “alla människors lika värde”.

Text och foto: Rebecka Mårtensson