Garanterat fler bedrägeribrott i Skurup

ewa-gun-westford

SKURUP. Fler äldre leder till fler brott, det säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för Polisregion Syd. Äldre människor faller lätt offer för bedrägeribrotten som ökar i hela landet.

Polisen i Sjöbo ser en ökning av bedrägeribrott i kommunen rapporterade Ystads Allehanda i torsdags förra veckan.

– Bedrägeribrott har ökat generellt. Om det nu har ökat i Sjöbo kan jag garantera samma ökning i Skurup. Det är de här brotten vi har allra mest problem med, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för Polisregion syd.

Med bedrägeribrott menas brott där någon luras av någon annan som vinner på det. Antalet anmälda bedrägeribrott har enligt Brottsförebyggande rådet tredubblats under den senaste 10-årsperioden.

En orsak till ökningen säger Ewa-Gun Westford är att vi idag har en äldre befolkning. Och när det finns fler äldre att lura sker fler brott.

Den vanligaste typen av är bedrägeri är bedrägeri på nätet. Där är äldre också mer utsatta, eftersom de generellt inte är lika vana vid datorer som de yngre i befolkningen.

Ewa-Gun Westford nämner två sätt att motverka bedrägeribrott. Det ena är att försöka ta eget ansvar som individ genom att vara uppmärksam och inte låta sig luras, säger hon.

– Den första frågan man ska ställa sig om man får brev eller telefonsamtal är: Är detta rimligt?

Hon anser att lagstiftningen måste ändras.

– Vi behöver hårdare regler och ett bättre kontrollsystem. Det måste bli svårare att luras.

Exakt vad som borde förändras är hon för dåligt insatt i för att kunna svara på.

Ewa-Gun Westford har själv blivit utsatt för bedrägeri och berättar att det var ett helvete. Hon säger att bedrägeribrott är svåra att utreda och att de som utför brotten är svåra att få fatt i.

 

Text: Kajsa Jasslin
Bild: Polisen / Ulrika Bergström