Hälsoäventyr för äldre i startgroparna på fullsatt Biorama

SKURUP. Kommunen väljer återigen att satsa på ett hälsoäventyr för äldre.  Senior Sport School kallas det och vänder sig till 65+are, och i onsdags var det informationsträff. 

I en nästan fylld biosalong småpratar Skurupspensionärer. De ska få information om denna upplaga om det som kallas Senior Sports School.  De intresserade är många och kursens 25 platser kommer då troligtvis behöva lottas ut. Martin Kalén är kommunens ansvarige och presenterar Sofi Andersson från Skåneidrotten för en presentation av projektet.

Hon äntrar scenen och poängterar att det nu inte alls är ett projekt utan en ordinarie verksamhet. Det började som ett arbetsnamn och projekt för att främja folkhälsa bland Skånes pensionärer. Det är 30 kommuner som sedan 2009 valt att delta och sammanlagt har 80 Senior Sports Schools arrangerats i Skåne.

Sofi Andersson pratar om det som ett hälsoäventyr där tidigare deltagare haft kul och hittat gemenskap. Det vill de förmedla genom alla moment.

– Det är minst lika mycket socialt som att idrotta, säger Sofi Andersson från Skåneidrotten.

Kursen har som namnet antyder fokus på fysisk aktivitet med syfte att göra det lättare för äldre att bli aktiva i de lokala föreningarna, träffa andra och ha kul. Utöver idrott kommer matlagning och föreläsningar vara inslag under de 12 veckor kursen pågår.

Formatet är tydligt med glimten i ögat. Det gäller skola, lektioner, närvaro, klassföreståndare och avslutas med studenten i slutet av maj. En gång i veckan får deltagarna prova på en ny idrott med något för alla. Något som är traditionellt, något nytt, något som är pulshöjande. Lika varierande ska kostdelen vara.

Sofi Andersson tycker att det behövs satsas i kommunerna för att det inte görs så mycket för denna målgrupp. Men behövs det verkligen en kurs i just matlagning och hälsa för äldre?

– Jo ja det behövs. Många vet inte att ämnesomsättningen förändras. Många äter dåligt. Men matlagningen är också socialt, säger Sofi Andersson.

Martin Kalén från Skurup kommun säger samma sak: många behöver komma igång och komma ut. Sofi Andersson säger också att idén med olika sporter gör att fler vågar röra på sig. 
Den senaste upplagan av Senior Sport School i Skurup för två år sedan resulterade i en ny aktiv förening med namnet Vi som kan.

– De äldre är en stor målgrupp som bara växer, säger Sofi Andersson.

Det hela är ett samarbete mellan Skurups kommun, Region Skåne och Skåneidrotten och en rad lokala, ideella föreningar. Det gör att deltagarna introduceras till de föreningar som finns på orten och kan fortsätta vara aktiva om de hittar något de gillar.

Efter presentationen sitter någon eftersläntrare kvar och pratar med Kristina Landberg. Hon har fått uppdraget att vara klassföreståndare åt årets klass och hennes uppgift kommer var att förbereda tematräffarna och leda gruppen.

Den potentiella deltagaren på scen kollar igenom programmet och har funderingar kring hur bra man måste kunna springa för att spela bordtennis. De konstaterar att cykling ju är trevligt. Kristina Landberg tycker att det ska bli roligt att sätta igång.

– Jag hoppas de ska ha roligt och att de vill fortsätta träna och träffas även efter, säger hon.

Text: Rebecka Mårtensson
Film: Pontus Berg Nilsson och Erdin Asanovski

 

FAKTA: Hur fungerar det?

  • En skriftlig anmälan skickas till kommunens ansvarige Martin Kalén innan veckans slut. Sedan kommer de 25 platserna lottas ut och samtliga anmälda få besked per post. Kursen är två gånger i veckan, börjar den 27 februari och pågår till den 24 maj.