Ingen bankpanik i Skurup

SKURUP. Stockholmsbörsen rasade med nästan fyra procent vid måndagens öppning. Under dagen dämpades fallet något, till minus två procent rapporterar SvD. Fallet startade på de amerikanska börserna, och följdes av de asiatiska i tisdags. Trots det märks ingen oro i Skurup.

USA:s börs rasade med fyra procent i fredags, men har nu återhämtat sig något. Det kan tyckas mycket, men Roger Nilsson, rådgivare på Sparbanken Skurup, vill nyansera bilden:

– Vi är tillbaka på samma nivå som i december förra året. Och sedan finanskrisen 2008 har börsen ökat med hundra procent. Men visst, det är mycket, säger han.

Aktiehandeln har ökat kraftigt i hela Sverige, samtidigt som andra sparformer minskat – de flesta banker ger idag inga räntor för sparkonton. Någon oro i Skurup har Roger Nilsson inte märkt av, men han tror att börsraset kan ha väckt en del.

bank

Ingen rusning till Sparbanken. Foto: Henrik Smångs

– Det är alltid en risk att spara i aktier. Vi har haft en otroligt stark börsutveckling de senaste åren, men sånt här händer ju. Det har länge spekulerats i om USA kommer att höja räntan, och när spekulationerna tog till på allvar så blev det trångt i ytterdörren, säger Roger Nilsson.

Roger Nilsson menar att det beror på att räntan har varit så låg de senaste åren, vilket gjort det billigt för företag att låna pengar. När det är billigt att låna pengar gör företagen det, och gör stora vinster.

– Vi har haft en ränta på minus 0,5 procent, vilket har drivit på efterfrågan på alternativa sparformer som aktier.

Personligen hade han tyckt att det vore positivt med högre räntor, så att man fick lite tillbaka på sparkonton, men det hade också lett till att det blev dyrare att äga fastigheter.

De enskilda firmorna är grunden i företagskulturen i Skurup, något som Skurupsposten tidigare skrivit om. Men att det skulle påverka det lokala näringslivet tror Roger Nilsson inte.

– Nej, ingenting. Det ska till en mycket djupare svacka för att rucka småföretagen här.

Text och foto: Henrik Smångs