Jojo-kortet: Snart försvinner det för gott

Jojo-korten försvinner och ersätts bland annat av en mobilapp

SKURUP. Den 14 december i år så försvinner jojo-kortet. Förhoppningen hos Skånetrafiken är att resenärer i större utsträckning ska använda sig av mobilappen för att köpa sina biljetter

Skånetrafikens avtal med nuvarande biljettoperatören Cubic tar slut. I samband med det så tackar jojo-kortet för sig. Ersättaren har redan börjat användas av flera resenärer och Skånetrafiken hoppas på att så många som möjligt ska använda deras mobilapp för att köpa biljetter.

Inför den 14 december så planeras flertalet kampanjer för att undvika att folk missar att jojo-kortet försvinner. Kampanjerna kommer synas runt om i kollektivtrafiken och även på Skånetrafikens sociala medier.

– Vi kommer köra rätt mycket kampanj för att informera om detta, säger Thomas Johansson pressansvarig på Skånetrafiken.

I augusti så köptes 57 procent av alla periodbiljetter i mobilappen. Thomas Johansson antar att det bara har ökat sedan dess.

För de resenärer som av någon anledning inte kan eller vill köpa biljetterna i mobilen så kommer det finnas en rad andra alternativ. Skånetrafiken kommer att lansera ett nytt kort och det som skiljer det nya kortet från jojo-kortet är att du inte kommer kunna ladda reskassa.

Som resenär kommer du enbart kunna ladda 30-dagarsbiljetter, enkelbiljett eller 24-timmarsbiljett på det nya kortet. Det kommer gå att köpa på Skånetrafikens hemsida, hos kundcenter, återförsäljare eller i biljettautomaterna. Just nu pågår arbete med att placera ut biljettautomater för enkelresor. På innerstadsbussarna kommer resenärerna även kunna köpa biljett med sina vanliga betalkort.

– Men med det sagt så vill vi ha allt fler in i appen för det är det bästa och bekvämaste för alla, säger Thomas Johansson.

Text: Julia Moegelin