Klänning, frack och folkdräkt

WEB_INRIKES

Att vinna ett Nobelpris kan vara nog så svårt men den stora utmaningen är att klä sig rätt till festen. Skurupsposten går igenom tidigare års klädtrender och guidar dig till rätt material och skärning.

Nobelfesten kan utan tvekan kallas årets mest högtidliga kväll när det kommer till klädsel.
Vare sig du är Nobelfestälskare eller stark motståndare till spektaklet så är det svårt att inte fascineras av de extravaganta klänningarna, flådiga juvelerna och avancerade håruppsättningarna.
Till skillnad från till exempel Oscarsgalan så är Nobelfesten inte de vanliga kändisarnas kväll utan fokus ligger istället på kungligheter.

Klädkoden som gäller för kvällen är ”civil högtidsdräkt” vilket innebär frack för män och aftonklänning för kvinnor. Vill du bära traditionell folkdräkt eller din nations nationaldräkt är detta också tillåtet.
Transpersoner göra sig dock icke besvär, Nobelmiddagen är en högst traditionell tillställning och inga könsöverskridande uttryck tillåts.

För kvinnor gäller aftonklänning med golvlång kjol. När det kommer till färg, material och skärning finns det däremot stor möjlighet för variation. Siden brukar dominera men andra ”festliga” material som spets, chiffong och sammet är också vanliga.

WEB_INRIKES

Drottning Silvia är efter kungen den mest rutinerade i sammanhanget och har varit med på alla Nobelmiddagar utom en sedan 1976. Hon brukar skapa stor sensation med sina sofistikerade men samtidigt tidlöst klassiska klänningar.
Genom åren har hon haft på sig allt från franska Dior, japanska Yuki, danska Jørgen Bender till svenska Olga Persson.
Här kan du se drottning Silvias klänningar genom åren.

WEB_INRIKES

Kronprinsessa Victoria har inte varit med lika länge men har också lyckats skapa smärre sensation med sina klänningar. Till skillnad från sin mamma så har hon oftast haft ärmlösa eller kortärmade klänningar i kombination med sidenhandskar, något som hör ungdomen till.

Klassiska enfärgade sidenklänningar kombinerat med juvelbeklädda diadem har dominerat men de senaste åren har hon överraskat med glittriga, paljettliknande kreationer och med mer oväntade skärningar och färger.
Här kan du se alla kronprinsessans Victorias klänningar genom åren.

WEB_INRIKES

Prinsessan Madeleine har genom åren haft lite mer klassiska kreationer och än sin syster men när det kommer till frisyrer och uppsättningar är hon desto mer vågad.
Hon har varit både blondin och brunett och vissa år har hon självsäkert dykt upp med utsläppt hår.
Här kan se prinsessans Madeleines klänningar genom åren.

I år har vi utöver kungafamiljen och pristagarnas sällskap en kvinnlig medicinpristagare (May-Britt Moser) och en kvinnlig utrikesminister (Margot Wallström) vid honnörsbordet.
Som sällskap till en pristagare kan det vara svårt att klä sig vågat men är du själv pristagare eller politiker så finns det större chans för överraskningar.

Männen brukar sällan överraska då klädkoden inte tillåter avvikelser i varken färg och passform. Men kanske vågar någon komma klädd i en färgglad nationaldräkt i år?
Vi kan alltid hoppas.

Text: Linus Jönsson
Foto: TT