Dynamiten sprängde Skåne till New York

Mariette

NOBEL. En uppfinning av en krutgubbe från Stockholm satte fart på den skånska stenproduktionen.

Mariette Karlsson är miljöansvarig på Emmaboda Granit. Trots den småländska orten i företagsnamnet så finns de flesta av deras stenbrott i norra Skåne.
– Tack vare dynamiten så kunde stenproduktionen bli industriell. Förr kilade de bort stenblocken för hand. Två män stod och slog på ett borr, vred ett kvarts varv på borret och slog igen. Att kunna använda dynamit underlättade väldigt mycket, säger Mariette Karlsson.

Emmaboda Granit säljer sin sten till hela världen. Det är framförallt svarta diabasen från Duvhults berg som är mest eftertraktad.
Ground Zero i New York och Swedbanks huvudkontor i Solna har båda svart diabas från stenbrotten i norra Skåne. Så även Riksbankens fasad som är helt klätt i det svarta guldet från Skåne.
– Det är på Riksbanken alla Nobelvinnare hämtar ut sina prispengar, så det är en himla rolig koppling, säger Mariette Karlsson skrattandes.

Hon kommer att följa Nobelfesten ikväll och det mest intressanta nobelpriset för i år tycker hon är medicin. Där har norrmännen Britt Moser och Edvard I. Moser upptäckt en slags inre GPS i hjärnan. Du kan läsa mer om det här.

FAKTA:
Utvecklingen har gått framåt. Idag används inte dynamit i samma utsträckning som förr.
Nu finns det en motsvarande produkt, Dynamex som kan beskrivas som efterträdaren till dynamiten.
Dynamit innehåller nitroglycerin som blir till flytande form vid 13 grader.
I Dynamex används istället dinitroglykol. Det har en lägre fryspunkt och är dessutom billigare att framställa.

Text: Charlotte Stjernkvist
Foto: Mariette Karlsson