Exklusivt som Blå hallen

flintebro_gruppbild_puff

NOBEL. Middagen på boendet Flintebro är en tre år gammal tradition. Redan nu har den blivit så exklusiv att personalen tvingas tacka nej till anmälningar.

En vagn packad till bredden med folietäckta tallrikar rullar ut från köket. På vägen får den sicksacka mellan rullstolar och rullatorer. Samtalet över bordet tystnar. Festens huvudrätt har anlänt.

För tredje året i rad äter dagverksamheten på det särskilda boendet Flintebro en gemensam Nobelmiddag. De tolv gästerna runt bordet är det lyckliga dussinet som hann anmäla sig innan platserna tog slut.

Tillställningen har varit het från början och det här året är inget undantag.

– Vi tackade nej till en som ringde i dag. Det blir ingen sammanhållning med för många här, säger dagverksamhetens äldrepedagog Cissi Mårtensson, för dagen också kock.

Ett fullspäckat december

Gänget som brukar synas på Kristallen är alla från 64 år och uppåt. De flesta är här i dag. Flera av dem rullar hit sina rullatorer från en annan avdelning på hemmet men de flesta glider hit med färdtjänst från Skurup med omnejd.

På torsdagsmorgonen, ett knappt dygn efter middagen, kommer många tillbaka för årets stora julfrukost. På fredag kommer Luciatåget på besök och veckan efter serveras julbord.

Sedan rullar schemat på med julaftonsfika, filmkväll och smörgåstårta på nyårsafton.

December är fullspäckat.

– Jag kanske har tagit mig lite vatten över huvudet, säger Cissi Mårtensson och skrattar.

– Lite? Jag har varit här ett år längre än Cissi. Det har exploderat sedan hon kom hit, säger kollegan Annika Olsson, aktivitetshandledare på dagverksamheten.

”Det är mycket arbete”

I januari kommer båda två att få slappna av. Efter nyår blir det färre aktiviteter med färre gäster – liksom arrangörerna är gästerna trötta efter ett stressigt slut på året.

– Det är mycket som ligger bakom en sådan här dag. Det är dukning, menyn ska skrivas… det är mycket arbete. Men det är roligt såklart, säger Cissi Mårtensson.

Text och bild: Jimmie Lars Larsson