Lost in transformation

Lonnie Hamann sköter det praktiska på Biorama i Skurup.

Lonnie Hamann sköter det praktiska på Biorama i Skurup.

SKURUP. Biorama vill byta stolar, installera hörslingor och digitalisera affischerna. Nu söker de bidrag från SF för att rusta upp lokalen.

Efter momshöjningen som Skurupsposten rapporterade om för några veckor sedan har Svenska Filminstitutet beslutat att stötta mindre biografer med pengar.

Simon Steinbichler, biograftekniker på Biorama, är en av de som sökt bidraget. Drömmen är att öka tillgängligheten, berättar han. Trailers ska visas på digitala skärmar på gågatan, stolarna som köptes begagnade för sjutton år sedan ska ersättas och hörslingor för äldre ska installeras. Det blir dock dyrare med hörslingorna än vad de först tänkt, påpekar Simon Steinbichler. Det ligger en transformator som omvandlar ström bakom biografen och stör ljudet med sitt magnetiska fält. Därför behövs en mer avancerad teknik.

På lång sikt vill Simon Steinbichler måla om, byta golv och göra om den ensamma biosalongen till två salonger.

– Vi vill ha något varje dag, så att folk vet att det alltid finns film på Biorama, säger han.

Och berättar vidare att det finns en hög efterfrågan på vissa filmer. Just nu är skräckfilmen ”Det” den mest populära. Enligt Simon Steinbichler skulle två salonger göra att den kan fortsätta visas utan att konkurrera ut nya filmer.

bioramaskurupsposten

Simon Steinbichler ser ljust på bions framtid. Han känner sig inte hotad av den ökade mängden nedladdningar och hemmabiografer.

– Du får inte alls samma känsla hemma i soffan som på bio, säger han.

Men just nu finns det många som inte vet att bion finns, menar han. Därför har de börjat ge fribiljetter till alla som flyttar till kommunen.

Simon Steinbichler hoppas att de ska få mycket pengar från SF för att påbörja renoveringen. Men det beror på hur många det är som söker. Om de inte får tillräckligt kanske de sparar pengarna till nästa år.

Text och foto: Sigrid Törnqvist