Manifestation mot slöjförbud – ett försök att engagera

Partiet Nyans bildades 2019. Sead Busuladzic är partiledare och partistyrelseledamot.

Partiet Nyans bildades 2019. Sead Busuladzic är partistyrelseledamot med ansvar för Skåne.

SKURUP. Partiet Nyans vill öka samhällsengagemanget hos svenskar med utländsk bakgrund. På lördag hålls en manifestation mot slöjförbud i Skurup.

På reklambladet som Partiet Nyans har skickat ut till invånarna i Skurup står det Nej till slöjförbud! och Stoppa rasismen i Skurup!. Manifestationen på lördag är inte bara en protest – det är också en uppmuntran till folk med utländsk bakgrund att engagera sig i samhället. Det uppger Sead Busuladzic, partistyrelseledamot med ansvar för Skåne.

Partiet Nyans bildades 2019 och har som mål att komma in i kommunfullmäkige i Sveriges större städer och i riksdagen i valet 2022. Sead Busuladzic beskriver partiet som minoritetsvänligt.

– Vi tycker inte riktigt att de andra partierna står upp för ett mångkulturellt samhälle. Det behövs också ett sådant här parti för att utöka den politiska representationen av personer med utländsk bakgrund. Det är många som inte röstar, som inte känner sig representerade i de övriga partierna. På så sätt vill vi öka deras deltagande i den demokratiska processen.

Ett sätt att minska oron för hot

När Sead Busuladzic var på besök i Skurup för att träffa några av de som kom till Sverige och Skurup under flyktingkrisen 2015 blev han positivt överraskad över hur mycket svenska de hade lärt sig. Många var egenföretagare och hade öppnat egna restauranger och butiker i Skurup. Han möttes också av att många var oroliga över den politiska situationen i staden. Samtidigt var de rädda för att själva engagera sig politiskt.

Så uppstod idén till manifestationen, som ett sätt att uppmuntra människor med utländsk bakgrund att vara mer aktiva i samhället. Flera Skurupsbor kommer från länder där yttrandefriheten är sämre än i Sverige och Sead Busuladzic upplever att många inte vet hur det fungerar med politiskt engagemang i Sverige.

– Manifestationen är en protest mot att man försöker ändra lagar och hindra människor från att leva som de vill. Men det är också ett sätt att visa folk att de kan vara mer aktiva, att de inte behöver vara rädda och oroliga för att deras åsikter ska registreras eller att de ska bli hotade, säger Sead Busuladzic.

Samma dag som gatufest i Skurup

Planen var till en början att samlas på en plats och sedan promenera ner till torget. Eftersom det då skulle klassas som ett protesttåg så skulle säkerhetspådraget bli stort. Det vill partiet undvika och det blir nu istället en stillastående manifestation på lördag.

Samma dag som manifestationen är det gatufest i Skurup. Enligt Sead Busuladzic var de inte medvetna om gatufesten när de planerade och ansökte om tillstånd för manifestationen. Sammanträffandet har gjort det hela lite krångligare, men han tycker också att det finns något positivt med det.

– Det är ju ett trevligt tillfälle att samlas när det är jubileum, då kan man fira det också och vara del av stadens traditioner, säger Sead Busuladzic.

 

Text: Klara Thörn