Musik i läskiga toner för gott ändamål

SKURUP. Under onsdagskvällen den 23 oktober höll Kulturskolan i Skurup sin årliga insamling i Rutgerskolans aula. Läskiga låtar framfördes av orkestrar för att samla in bidrag till organisationen Världens Barn.

Man skulle kunna tro att man befann sig i en trädgård tillhörande ett spökslott, men i själva verket är det Rutgerskolans skolgård vi befinner oss på. Förnimmelsen förstärks dock av synen inne i skolans (slottets) korridorer – pennor stuckna genom blodiga näsor, bloddränkta armar och spöken möter oss inne i byggnaden.

– Jag tycker det är jätteroligt att spela i orkester, vi har en så fin gemenskap och det är så pampiga låtar, säger Meija Nordström Prahl, 15 år och saxofonist i ungdomsorkestern.

Hur känns det att samla in pengar till Världens Barn?

 – Det är jättebra, att göra något sådant här roligt för en bra grej är ju underbart.

Syskonen Meija, 15, och Kajsa, 12, spelar fiol respektive saxofon i två olika orkestrar.

Syskonen Meija, 15, och Kajsa, 12, spelar saxofon respektive fiol i två olika orkestrar.

För 12:e året i rad spelar Kulturskolans orkestrar för Världens Barn. Skräcktemat börjar mer eller mindre bli tradition för arrangemanget, får vi höra.

På ett bord står frukt, popcorn och saft prydligt uppdukat. Det är Stödföreningen för Kulturskolan Skurup som säljer fika ikväll, och de är på plats under de flesta event och konserter. Föreningen består av flera föräldrar till barn i orkestrarna och de anser att det skulle behövas en specifik lokal för Kulturskolans verksamhet.

– Vi trycker på att kommunen har en vision 2030 om att ha ett kulturhus, ett kulturområde. Men vi tycker inte att de tänker tillräckligt långsiktigt, säger Anna Prahl, verksam förälder.

De andra nickar instämmande.

– Vi ser ett värde i att folk har utbyte av varandra i ett kulturhus, säger Terese Appelby Bengtsson.

Magnus Rydlöv är chef för Kulturskolan och berättar att regeringen helt drog in kulturskolebidraget hösten 2018, för att sedan införa det i halverad form igen i våras.

– De pengarna är jätteviktiga för oss, för precis så här är vår budget, säger Magnus Rydlöv och drar fingret som en kniv över halsen för att illustrera hur illa Kulturskolans budget är.

Anna Prahl, Terese Petterson och Sandra Jelves engagerar sig för i ungdomars kulturella verksamhet i Skurup.

Anna Prahl, Terese Appelby Bengtsson och Sandra Jelves är föräldrar som engagerar sig för ungdomars kulturella verksamhet i Skurup.

Men ikväll utspelar sig skräckföreställningen just på Rutgerskolan där aulans alla platser har fyllts. Längs väggarna sitter barn utklädda till allt möjligt skräcklikt och vinkar förväntansfullt till sina föräldrar. Först ut är den yngre orkestern, Spillevinkarna, som bjuder på fyra låtar, alla omdöpta och omstöpta för att passa till halloween.

Text: Embla Hölttä
Foto: Alice Binti Mutambala