Nattvandrarna i Skurup vill bli fler
SKURUP. Det är många som engagerar sig Skurups ungdomar. Trygghetsvärdar, fältarbetare och föräldrar promenerar ute på byn på kvällarna. Men nattvandrarna vill bli ännu fler.
Många Skurupsbor känner igen de röda fleecejackorna som syns ute på byn på helgerna, ofta någon gång mellan klockan nio och tolv på kvällen. De vill veta vad ungdomarna hittar på och söker kontakt med dem.
Sedan 2019 har Jimmy Nikstrand varit ordförande för Nattvandring Skurup, en ideell förening som är aktiv över hela landet. Han berättar att de för några år sedan var så många som 40 föräldrar i Skurup. Han vill gärna se att de blir fler igen.
– Man försöker ju vara en vuxen på byn. Vi är inga poliser, vi är inga väktare. Vi vill visa att vi bryr oss om att våra ungdomar är ute, vilket jag tycker är extremt viktigt i dagens samhälle.
Varför tror du det är så viktigt?
– Med tanke på allt som händer. Det händer i Stockholm, det händer i Malmö, det händer i Helsingborg. Det är skjutningar och det är gängkriminalitet. Det är mycket droger. Jag tror att är man ute och man syns så minskar det. De kanske hittar andra vägar men då har vi fått bort det från det stället.
Nattvandrarna är inte de enda i Skurup som söker kontakt till ungdomarna. Kommunens trygghetsvärdar och fältarbetare går ut till skolorna och är ute på gatorna för att öka närvaron. Jimmy Nikstrand tycker att de olika grupperna kompletterar varandra bra och att det finns ett bra samarbete.
– Skillnaden är att de [trygghetsvärdarna] är anställda av kommunen. De jobbar längre pass. Vi är ute kanske två och en halv, tre timmar. De kommer längre ut i kommunen än vad vi gör. Vi blir ju ganska stationära.
Ändå tycker han att det finns ett stort behov av att bli fler föräldrar som ansluter sig Nattvandrarna.
– Skurup växer. Det byggs överallt. Ska vi kunna täcka upp Skurup så måste vi bli fler. Även om Skurup är lite så händer det en del.
Jimmy Nikstrand tycker inte att det är konstigt att många ungdomar stör sig över att se nattvandrarna ute på sina hängställen.
– De vill inte prata. De är liksom 14 år. Men det finns de som är jättesociala. De tycker det är tryggt att det är någon ute.
Text och foto: Jonas A. David