Nu bestäms regeringens framtid

SKURUP. I dag kan en av de största kriserna i svensk politik vara ett faktum. Riksdagen röstar om budgeten och för första gången i modern tid kan regeringens förslag röstas ner helt och hållet.

På tisdagskvällen avslöjade Sverigedemokraterna att partiet kommer utnyttja sin vågmästarroll till att rösta på alliansens budgetförslag. På en presskonferens förklarade vikarierande partiledare Mattias Karlsson varför.

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring, sade han enligt Aftonbladet.

Om alliansens budget går segrande ur omröstningen kommer den att gälla under 2015, oavsett regering. Det innebär att den rödgröna regeringen skulle styra landet med bakbundna händer.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare antytt att han hellre avgår än regerar med en alliansbudget. Efter krismötet där allianspartierna tackade nej till hans fråga om ett budget samarbete var han dock mer försiktig.

– Det finns ett alternativ att försöka senare, det finns ett alternativ att avgå och det finns ett alternativ att utlysa nyval. Vi har en skyldighet att tänka över vilka alternativ vi har, och vilket vi ska välja, sade han till TT.

Moderaternas gruppledare Anna Kindberg Batra var också med på mötet.

– Det är inte oppositionens ansvar att få igenom regeringens budget, sade hon till Svenska dagbladet.

Innan riksdagen röstar vid 16-tiden i dag kommer ledamöterna att debattera de olika budgetförslagen. Bland de första talarna var Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesman. Han upprepade partiets budskap om att fälla regeringens budget och öppnade för förhandling, så länge det leder till ”minskade kostnader för invandring”.

Skurupsposten.se följer utvecklingen under dagen.

Ödesdagen kan få ett av tre utfall:
1. Nyval hålls. Stefan Löfven kan utlysa nyval tidigast i slutet på december, vilket skulle innebära en ny valdag 29 mars. Enligt Dagens Nyheter har Valmyndigheten redan beställt sex miljoner valkuvert.
2. Stefan Löfven avgår. Talmannen får då ansvar att utse en ny statsminister som får styra landet med alliansens budget.
3. Budgeten skickas tillbaka finansutskottet och nya förhandlingar påbörjas. Socialdemokraterna meddelade på förmiddagen att de inte vill skicka tillbaka budgeten. Därmed är detta alternativ högst otroligt.

Text: Jimmie Lars Larsson
Foto: Jan Erik Henriksson (TT), Henrik Montgomery (TT)