Polisen nobbade larm om rånförsök

YSTAD. Igår skedde ett rånförsök i centrala Ystad, men polisen skickade ingen patrull. Det fanns nämligen inga lediga enheter att skicka till brottsplatsen.
 – Så här blir det ibland, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

Det var strax innan klockan åtta på onsdagskvällen som polisen fick in ett larm om ett rånförsök på Österportsgatan i centrala Ystad.

Den misstänkte mannen ska ha skurit loss axelremmen på en 47-årig kvinnas handväska, men lämnade platsen utan rånbyte när kvinnan vände sig om.

Fem minuter senare hade kvinnan kontaktat polisen och angett signalement på förövaren.

Men någon polis skickades aldrig till platsen, istället ombads kvinnan komma till polisstationen dagen efter så att en polisanmälan kunde upprättas.
– Det har varit mycket att göra ikväll. Vi har haft många mindre ärenden och därför inte haft några lediga enheter att skicka till platsen, säger Calle Persson, pressinformatör på polisen i Skånes ledningscentral till Skurupsposten på onsdagskvällen.

Hur mår kvinnan?
– Hon mår förhållandevis väl, säger Calle Persson.

Varför valde ni att inte skicka en enhet?
– Vi hade ingen ledig enhet i närheten och mannen hade redan varit på fri fot i fem minuter vid det tillfället så chansen för att vi skulle få fast honom var ganska liten, säger Calle Persson.

Larmen som prioriterades under kvällen gällde bland annat ett narkotikabrott i Simrishamn och en trafikolycka i Vellinge.

Hade inte chanserna ökat om ni hade skickat dit någon direkt?
– Jo, det är klart.

Händer det ofta att ni inte skickar ut enheter till brottsplatser?
– Det är en prioriteringsfråga. Så här blir det ibland.

Är ni underbemannade?
– I den bästa av världar har vi så mycket resurser att vi kan hjälpa tanter över gatan och plocka ner katter ur träd men jag tror inte medborgarna är beredda att betala för det.

Har medborgarna i Skåne någon anledning att känna sig otrygga?
– Nej. Är det akut så kan vi låna in enheter från andra polisdistrikt.

Men det här ansågs inte vara akut?
– Det kanske låter hårt men nej, säger Calle Persson.

Under torsdagen gjordes en polisanmälan och brottsrubriceringen är försök till grov stöld. Polisen har fortfarande ingen misstänkt för rånförsöket.

Text: Linus Jönsson