PRÄSTAMOSSESKOLAN: Gjorde vi en höna av en fjäder eller bara vårt jobb?
Detta är en reflektion som uppstod hos textförfattarna under arbetet med artikeln om den turbulenta starten för Prästamosseskolan.
REFLEKTION. Att bevaka kommunpolitiken och händelser som sticker ut är nödvändigt för lokaljournalistikens överlevnad. Men samtidigt kan det under arbetet vara lätt att göra en höna av en fjäder. Samma fjäder hade med största sannolikhet inte fått någon större uppmärksamhet i en större stad.
I höstas fick 650 elever i Skurup en ny skola. Redan innan den första skoldagen hade skolan omnämnts flitigt i media. Beslutet att bygga en av landets första så kallade hjärnsmarta skolor gjorde att intresset för projektet blev stort.
När vi tillsammans med våra nya klasskamrater tidigt i augusti tog tåget till Skurup pratade vi med en Skurupsbo som var på väg hem efter ett nattskift i Malmö. När vi frågade vad vi borde skriva om föreslog hon med entusiasm den nya skolan.
Prästamosseskolan skulle bli kommunens kronjuvel.
Men den mediala rapporteringen kring skolan var inte bara positiv. Vi har kunnat läsa i såväl lokala, regionala och rikstäckande nyhetsmedier om slöjförbud som upprör, elever som anmäls för misshandel, rektorer som anmäler politiker för grovt förtal och nu senast gjordes ytterligare en polisanmälan om hot.
Att denna skola, den största i kommunen, väcker intresse är förståeligt. Någon har ett barn som går på skolan, en annan ansvarar för installationen av skolans larm och en tredje minns tillbaka till tiden innan den stora skolan stod där. Dessutom gick 250 miljoner kronor av kommunens budget åt att bygga skolan.
Lokaljournalistik är att bevaka det som händer i närområdet. Vi ringer kommunens politiker stup i kvarten för att ställa dem till svars och vi begär ut handlingar av tjänstemännen.
Men en skola av denna storlek, de svårigheter och problem som de står inför är inget unikt. Vi ser tillbaka på vår egna högstadietid och minns brandlarm som sattes igång av klasskompisar, slagsmål i korridorerna och respektlöshet mot lärarna.
Är Prästamosseskolan verkligen ett unikt fall, eller gör vi en höna av en fjäder?
Att det har varit en turbulent start för Prästamosseskolan är en sanning. Och kommunens invånare har rätt att få läsa om det.
Vi behöver kommentarer från rektorn, elever, lärare, kommunstyrelsen, oppositionen och kommunens tjänstemän. För utan era kommentarer, hur skulle vi då kunna bevaka det som händer i kommunen?
När skolans rektor Mattias Liedholm svarar oss i ett mail att han inte kommer ställa upp på en intervju på grund av ”extremt mycket störningar i verksamheten från media”, så förstår vi honom.
Text: Julia Moegelin och Andreas Persson
Här kan du läsa vår artikel som sammanfattar den turbulenta starten för Prästamosseskolan.