Rädda hundägare slog larm på Facebook

SKURUP. Under januari skadades flera mindre hundar av en okopplad aggressiv hund som nu blivit omhändertagen av polis. I väntan på omhändertagandet tog Skurupsbor saken i egna händer genom en tråd på Facebook.

Sedan nyår har flera mindre hundar attackerats av en större hund, då de promenerat runt i närheten av Tegelgatan i Skurup. Den första hund som drabbades var Molle (som Ystads Allehanda skrev om), som bets så illa att han avled.

Sedan dess har ytterliga minst två andra hundar attackerats, och många hundägare har varit rädda för att gå ut med sina djur. Ägaren till den aggressiva hunden har vid attackerna setts springa iväg med sin hund, utan att stanna och hjälpa de skadade.

I en lokal Facebook-grupp startades en kommentarstråd för att uppdatera hundägare om vad som hände, man publicerade även namn och bild på den man som tros vara ägare till hunden. Att så är fallet har ännu inte kunnat bekräftats av polisen.

– Det är polisens uppgift att utreda misstanke om brott. Så när allmänheten själva postar namn och bild på en person kan det luta mot förtal, säger kommunpolis Mikael Svensson.

Polis

Den våldsamma hunden har nu omhändertagits.

Han uppmanar dock allmänheten att lämna tips till polisen.se, något som bidrog stort till att man i detta fallet kunde hitta den eftersökta hunden samt den misstänkta hundägaren.

I förra veckan kunde hunden omhändertas av länsstyrelsen och ägaren misstänks i nuläget för brott mot ”lagen om tillsyn över hund och katt”, bekräftar polis Lotta Lind.

Text: Matilda Lindergård