Så minglar du dig genom Nobelfesten

mingel_insida1

NOBELMINGEL. I år förespråkar Skurupsposten en mer avslappnad stil på Nobelmiddagen. Signalerna är tydliga: det är dags för den moderna svensken att våga ta plats på Nobeldagen.

Det har blivit läge att lätta på stämningen och våga bryta mot vett och etikett. Herregud, det är snart 2016 och Downton Abbey är slut så när som på julavsnittet.

Skurupspostens mingelexpert Dahlia Naji har utformat Mingelguiden med tipsen som gör dig redo för stela situationer som när man åker trång buss från Konserthuset med Angus Deaton, sitter och äter kebabkryddad huvudrätt med Svetlana Alexievich i fyra timmar eller hamnar bredvid gravid-kissnödiga Vickan i toakön.

1. Var inte rädd för att ta plats!

Skratta högt! Le. Möt andras blickar. Säg nåt snällt. Eller allra helst, säg nåt roligt. Ett snuskigt skämt uppskattas alltid. Det känns oftast awkward i början men faktum är att de flesta blir glada.

Satsa inte bara på att bryta isen. Satsa på att såga upp en ordentlig vak med en motorsåg.

2. Prata om maten!

Under Nobelmiddagen blir det allt annat än salta pinnar. Tyvärr.
Kex, chips och vindruvor är bra. Banan är också bra, man kan gå iväg och slänga bananskalet om Chris O’Neill börjar berättar om hur han försörjer svenska kungafamiljen.

Med det finns många bra conversation-starters att ta till under middagen. Typ “Krispigt, hehe”. Eller “Oj, vilken fin färg på såsen.” När anklevern serveras, säg: “Shit, jag är vegetarian”.

3. Att mingla nykter är bättre!

Oftast hjälper ett par glas alkoholhaltig dryck men det är inte alltid det slår rätt. Se till att inte dricka mer än ett glas vin. Man vill ju inte vara som han som tafsade på Selma Lagerlöfs korsett och sen söp bort sitt Nobeldiplom.

Du vill ju minnas denna kväll, det är inte längre varje dag du vistas i en lokal där Sverigedemokrater inte är välkomna.

4. Fråga mycket!

Det är viktigt att visa att man är nyfiken, bryr sig och är intresserad av dem man träffar. Men tänk bara på hur mycket gästerna babblar om sin forskning, sina akademiska framsteg eller andra tråkiga saker de pysslar med till vardags.

Ett knep är att inte vara som alla andra och ställa personliga frågor.

Bra frågor för personlig kontakt:
“Hur mycket kostade det halsbandet?”
“Hur går du på toa i den där klänningen?”
“Vem var din favorit i paradise hotel?”
“Oj, hur mycket har du druckit?”

5. Fejka tills du kommer!

Precis som Carl Philip måste du låtsas ha sociala skills tills du tror på det själv. Oftast hjälper det att vara snäll. Orkar Drottning Silvia inte sleva i sig all soppa, erbjud dig då att tömma skålen åt henne.

Det kan vara jobbigt att vara minglig och extrovert om man inte är van. Men kör på ändå! Tänk bara hur kul det blir om du lyckas fistbumpa Anna Kinberg Batra eller blinka till Gustav Fridolin över borden. Kanske hånglar du upp en biologi-forskares snygga brorson bakom ett hörn.

mingel_insida2

Skål!

Text: Dahlia Naji
Foto: Josefin Nilsson