Säkerheten höjs bland kommunens politiker efter nazistattack

SKURUP. Två blåklädda vakter står utanför dörren till sammanträdeslokalen. Kommunens svar på nazistattacken mot Pierre Esbjörnsson (S) är talande. Sveriges politiker försvaras.

Under gårdagens kommunfullmäktige var ordningsvakter på plats för att garantera politikernas säkerhet. Kommunens ansökan hos Polisen gällande vakttillstånd härleds till attacken mot Pierre Esbjörnsson (S).

– De åtgärder vi vidtar är otroligt viktiga för att våra politiker ska känna sig lite tryggare. Vi lever i ett demokratiskt samhälle, våra politiker är folkvalda och det är jätteviktigt att de kan utföra de uppdrag de är valda för, säger Malin Ekbladh, säkerhetschef på Skurups kommun.

Natten mellan den 17 och 18 september sattes kommunalrådets Pierre Esbjörnssons bil i brand. Tyrrunan som används som symbol av Svenska Motstånds Rörelsen (SMR) hittades sprejad på en dörr. SMR är en militant nazistisk organisation där flertalet medlemmar är dömda för grova brott, i både Sverige och resten av Norden. Under en demonstration i Finland i september i år miste en demonstrant livet efter att blivit misshandlad av en medlem från SMR, han sitter nu häktad.

Malin Ekbladh menar att de extra tillförordnade vakterna är tillsatta för hela kommunfullmäktige och inte enbart för Pierre Esbjörnsson, men attentatet mot honom var den utlösande faktorn. Flertalet politiker har uttryckt en oro på grund av attentatet och ställer sig frågan om de kan stå på tur.

Vakterna är tillsatta enligt Lagen om ordningsvakter som tillåter kommunen att sätta in extra vakter vid behov på två geografiska punkter.  Fullmäktige salen på Nils Holgersson gymnasiet samt på kommunhuset på Stortorget 4.

Text: Enes Mehmedagic

 

FAKTA

SMR:

– Står för Svenska motståndsrörelsen.

– Är en förgrening av NMR, Nationella motståndsrörelsen som finns i Finland, Norge, Danmark samt Sverige.

LOV:

– Står för Lagen om ordningsvakter.

– Organisationer och kommuner kan hänvisa till denna lag och vila sig på punkter som stödjer extra behov av skydd.

– Skurups kommun har tillåtelse fram till den 23:e september att ha väktare på plats vid behov på bestämda platser.

– Förfrågan prövas genom ett formulär från Polisen

Tyrrunan:

– Namnet härstammar från den fornnordiske guden Tyr (Tor)

– Står för kamp och seger

– Användes av Hitler och har sen dess förknippats med militanta nazistiska organisationer.