Samma lag men olika regler

insidabandy

SKURUP. Bensinpengar, bandyklubbor och träningsläger. Förmåner damlaget inte får ta del av. Likheterna är många mellan Skurups Innebandyklubbs två seniorlag, men förutsättningarna är långt ifrån samma.

I Skurups Innebandyklubb (SIBK) får alla kontrakterade spelare klubbor, träningskläder, matchställ och skor betalda av klubben. Men det är bara spelarna i herrlaget som har kontrakt. Spelarna i damlaget får betala ur egen ficka. Eller med pengar de samlar in tillsammans.

– Vi måste kanske inte ha det fifty fifty, men fördelningen måste bli jämnare. Klubben kräver av oss att vi skall bli bättre men ger oss ingen morot. De vill att vi skall gå upp i seriesystemet för att kunna ta del av mer, men ger oss inte förutsättningarna att göra det, säger Andrea Pettersson, lagkapten i damernas seniorlag.

Niklas Söderberg har med sin dotter varit aktiv inom flera dam- och flicklag genom åren. Sedan de började har flera av lagen fått lägga ner eller flytta på grund av för få spelare. I dag är han en av tränarna för SIBK Dam.

– Vi har spelat fotboll i MFF och hockey i MIF. Ser man över det hela så ja, herrarna har ju blivit mer klappade medhårs än vad damerna blivit. Men det är ju olika nivåer också. Framförallt är sponsorer mer intresserade av killar än tjejer, speciellt på elitnivå, säger Niklas Söderberg.

Samtidigt gäller SIBK:s sponsoravtal för hela klubben. Ändå är det bara herrarna som får ta del av materialet utan kostnad. Matchställ och träningskläder får de lämna tillbaka när de slutar, men skor och klubbor behåller de personligen.

Förutom kostnader för seriespel får lagen varje år varsin turneringsavgift i lagkassa. Pengar som är ämnade för just cup-spel. 2016 valde herrlaget att lägga sin kassa på ett träningsläger i Halmstad där klubben betalade logi för 18 spelare. En summa på cirka 10 000 enligt styrelseordförande Claes Lind.

Senaste året damlaget använde sin kassa var 2013. Då fick man anmälningsavgiften för Gothia Cup betald. 1 500 kronor. Sedan dess har damlaget inte använt dessa pengar alls.

– De är ju öronmärkta till cup-avgifter så vi kan inte använda dem till något annat. Vi kan liksom inte gå ut och bjuda laget på middag för dem. Och använder man dem inte så är det inte som att de läggs på hög inför nästa år, säger Niklas Söderberg.

andreabandy

Flera ledare och föräldrar i klubben pratar om svårigheterna med att behålla ett seniorlag på damsidan. Sedan klubben startades 1994 har man bara haft ett damlag fem säsonger. Det nuvarande laget står för tre av dessa.

Enligt Niklas Söderberg är det för att tjejer, till skillnad från killar, är mer pressade att plugga vidare och har obekvämare arbetstider. Samtidigt säger han att det är fler killar som vill någonting inom sporten.

För att hålla dessa spelares engagemang inom klubben skriver man kontrakt. I kontrakten finns krav om närvaro och en förbindelse till klubben. I utbyte får man ta del av klubbens sponsormaterial. De senaste fyra åren har ingen damspelare blivit tillfrågad om att skriva ett sådant kontrakt.

– Satsar de mer på oss så kanske det blir en bredare trupp och fler vill komma till laget. Det känns ju ganska självklart att det påverkar engagemanget om man satsar mer på ett lag, säger Andrea Pettersson.

Niklas Gyberg Ivarsson

Under de närmsta dagarna kommer Skurupsposten publicera en artikel där Skurups Innebandyklubbs styrelseordförande Claes Lind kommer till tals angående ämnet i denna artikeln.