Skjutningar och mord – tryggheten i Skurup efter sommarens våldsdåd

Efter våldsdåden i Skurup under sommaren har frågan om tryggheten i Skurup blivit ett aktuellt ämne. Polisen tycker man ska vara uppmärksam och nyfiken men inte orolig, medan Skurupsbor har blandade känslor inför tryggheten. 

– På kvällar och nätter känns det otryggt, särskilt runt stationen, säger Fritz-Göran Feldt, boende i Skurup. 

Tågstationen i Skurup. Foto: Noah Mattsson

I slutet på juli sköts en man i låret av en 21-årig man i Skurup. Den misstänkte medger att han skjutit den målsägande men nekar till att han skulle försökt mörda honom. Knappt två veckor senare sköts en 55-årig man ihjäl i sitt hem. Mannen som sköts till döds var pappa till den misstänkte för skjutningen som ägde rum knappt två veckor tidigare. Polisen började tidigt utreda kopplingar mellan de två händelserna. 

– Man ska inte behöva vara orolig, då kommer vi förlora som samhälle, men man ska vara nyfiken, engagerad och ha koll på sin omvärld. Även om det mördas och skjuts runt omkring så ska vi inte acceptera det, vi ska säga ifrån, säger kommunpolisen Niklas Öberg.

”Barn och ungdomar är ett av våra prioriterade områden”, säger Skurups kommunpolis Niklas Öberg.

Skurupsborna har blandade känslor inför händelserna. 

– Jag känner mig trygg men det är mest stökigt för barnen. Det cirkulerar ju mycket droger och det är klart man blir påverkad när ett mord inträffar, säger Jimmy Brolin, boende i Skurup.

Gerd Östling, en annan skurupsbo, känner sig trygg men hör i sin omgivning andra som inte håller med.

– Själv känner jag mig trygg men vissa säger ju att de inte ens vill gå ut. Det har ju hänt en del senaste tiden precis som i resten av landet, och sen vet jag ju att det finns områden där det säljs droger och dit går man ju inte såklart. 

De misstänkta för mordet i somras är under 15 år gamla och har inte visats ha någon koppling till Skurup. 

– Det är såklart inte lika bekvämt att kontrollera till exempel en elvaåring, där behöver vi tänka om och försöka förstå den processen. Tyvärr ser vi utvecklingen att det går ner i åldrarna och där har man inte tvångsmedlen lika tydligt för sig, säger kommunpolisen Niklas Öberg. 

Tvångsmedel är åtgärder som används i brottsutredande syfte genom antingen tvång mot en person genom till exempel frihetsberövande eller beslagtagande av egendom.

Eftersom de misstänkta i mordfallet är barn kan de därför inte dömas i tingsrätten. Istället förs en bevistalan med syfte att endast påvisa om de misstänkta är skyldiga eller inte. Domstolen dömer därefter inte ut någon påföljd, bevistalan är istället tänkt för att ge socialtjänsten underlag för att sätta in rätt stöd- eller vårdinstanser. 

– Som förälder ska man vara nyfiken och försöka ha koll på vad för sociala plattformar ens barn hänger på och vilka personer det är de träffar, fortsätter Niklas. 

Polisen samarbetar med aktörer, som trygghetsvärdar, skolor och socialtjänsten, för att fånga upp ungdomar innan de hamnar i kriminalitet. 

–  Vi försöker hela tiden orientera oss kring om det finns en ungdom på glid så att vi kan få rätt instans tidigt. Där tycker jag att Skurups kommun är proffsiga. De tar sig tid och vi uppmärksammar de här personerna och vi har rätt bra koll på dem och vad som händer generellt i kommunen. 

Domslutet för skjutningen i juli meddelas i Ystad tingsrätt 11 november. 

Text och bild: Noah Mattsson