Pojkar misstänkta för vapenbrott på Prästamosseskolan

Prästamosse

SKURUP. Igår torsdag tog en elev på Prästamosseskolan med sig ett luftvapen till skolan. Tre minderåriga pojkar misstänks nu för vapenbrott och misshandel.

Det var vid 11-tiden på torsdagen som en pojke sågs hantera ett vapenliknande föremål på Prästamosseskolan, uppger polisen. Vapnet är en pistol, en så kallad Soft Air Gun. Det ska eventuellt ha använts för att beskjuta elever på skolan.

Så småningom kunde rektorn beslagta vapnet och det är nu omhändertaget av polisen för analys. När vapnet påträffades var det gömt utanför skolan. Personal överlämnade det till rektorn som tillkallade polis.

– I sådana här situationer finns det inte mycket att välja på. Som rektor tar man inga risker, och det är inte många sekunder från ord till handling, säger Cecilia Hansson, rektor på Prästamosseskolan.

Mitt i alltihop utlöstes brandlarmet och skolan fick utrymmas. Det är i nuläget oklart varför det utlöstes.

– Vi vet inte om det finns ett samband, men det var inte en brandövning, säger Cecilia Hansson.

Enligt kommunpolis Mikael Svensson orsakar en Soft Air Gun inga allvarligare skador.

– Det är om det tar i ögat. Annars är det en övergående smärta, till exempel om man blir skjuten på huden på nära håll, säger Mikael Svensson.

Trots det betonar han att det rör sig om en allvarlig händelse. Det är 18-årsgräns på att inneha och använda luftvapen utan uppsikt av en vuxen.

– Det är inte bara olämpligt att vapnet är på skolan, att man dessutom skjuter på elever är inte bättre.

Tre pojkar är misstänkta för vapenbrott och misshandel, en 15-åring och två i 14-årsåldern. Två av dem har stängts av från skolan i fem dagar, uppger Cecilia Hansson. Skolan har gått ut med information om händelsen till föräldrar med barn på skolan.

Text: Klara Thörn, Florian Falk
Foto: Arkiv