Skolbygget satsar högt

IMG_7719 redred

Jana Bergman håller sig utanför byggområdet medan kranen monteras då det är ett moment med hög riskfaktor.

SKURUP. En 60 meter hög kran kommer resas i dagarna och involveras i bygget av Skurups nya skola. Med ”hjärnsmart” design och kommunens traditionella tegel som fasad ska skolan stå färdig till hösten 2019.

Vid dammen i Prästamossen byggs Skurups nya skola. Två av de främsta anledningarna till att skolan byggs är den ökade befolkning och att elever söker sig till skolor utanför kommunen. Jane Bergman är vd för Skurups Kommunala och ansvarig för det stora byggprojektet. Med en budget på 250 miljoner kronor är nya skolan ett av de största byggprojekten som kommunen haft.

– Man vill ha en ny fräsch skola att välja på, den kommer att sätta Skurup lite mer på kartan och vi hoppas på att fler kommer att välja att stanna kvar inom kommunen, säger Jane Bergman.

Den här veckan håller det sista av plattan på att gjutas. Nästa vecka kommer stommen att resas, men innan dess ska den omtalade kranen monteras och sättas i bruk. Kranen ska vara färdigmonterad under eftermiddagen i dag och provköras för första gången på måndag, om allt går som det ska.

– Att kranen kommer på plats är en viktig milstolpe i projektet. Den kommer att vara synlig om man kommer från E65:an och den kommer att stå här i många månader, säger Jane Bergman.

Skolan kommer att bestå av ett entréplan och två våningar till. Skolan kommer att ha en relativt modern design men trots det ta till vara på tegelarkitekturen som finns i kommunen. Den kommer att vara helt i svart och vitt tegel, med glasfönster som vetter ut mot vattnet. Stora trappor kommer att sitta fast på huset och leda ner mot vattnet.

– Där kommer det att finnas möjlighet att sitta och koppla av och se ut över vattnet, både för elever och för allmänheten, säger Jane Bergman.

Jane Bergman hoppas att boende i Skurup inte kommer att uppleva att deras tillgång till dammen och grönområdet begränsas, utan snarare tvärtom. Det kommer inteckna att vara några staket eller grindar som omgärdar byggnaden.

Jane Bergman har förståelse för att boende i närområdet tycker att det är jobbigt med det oväsen som omgärdar en byggarbetsplats.

– Det kommer att vara halvjobbigt för kommuninvånarna fram till att skolan står klart. Vi har transporter och mycket folk i omlopp på grund av byggnationen, men förväntningarna är höga och förståelsen för störande moment är stor, säger Jane Bergman.

Den nya skolan kommer att vara ”hjärnsmart”. Detta gäller inte bara pedagogiken utan också på vilket sätt den är byggd. Man kommer att jobba med ljus som ska stimulera lärande och ha kreativa ytor i alla rum.

– På vissa ställen ska vi låta ventilationen och eldragningar vara synliga så att eleverna ser hur det fungerar, säger Jane Bergman.

Planen är att skolan ska öppna för elever och pedagoger lagom till skolstarten 2019, och än så länge ser det ut som att både tidsplan och budget kommer att hållas. Jane Bergman hoppas att inget kommer att behöva tummas på.

Än så länge heter den nya skolan just det – Nya Skolan. Jane Bergman är hemlighetsfull runt namngivningen av den.

– Vi har lite idéer om på vilket sätt vi ska komma fram till namnet. I Rydsgård anordnade vi en namntävling runt om på skolor för att komma på namnet till den nya skolan där. Vi vill involvera fler, säger Jane Bergman.

Text och bild: Sofia Ekhem