Skurups brottarklubb kryssar mot nya framgångar

DSC_0215 (2)

SKURUP. Ett silver och ett brons blev resultatet när Bianca Kristensson och Ellen Kirsher från Skurups brottningsklubb tävlade i senior-SM i helgen. Ingen av dem åkte till senior-SM för att ”se och lära”. Visionen var att komma på pallen.

Det blev riktiga rivstarter i tävlingen för de båda brottarna.

– Det var tuffa första matcher. De hamnar i trubbel men krigar till pausvilan och går sen tillbaks ut i andra perioden och löser situationerna, sammanfattar tränaren Johan.

För Ellen Kirsher, 17 år, var det debut i seniorsammanhang. I mitten av första perioden hamnade hon i så kallat fallhotande läge, vilket innebär att hon var centimeter från en omedelbar förlust.

– Men när jag hörde motståndarens tränare skrika tips om hur hon skulle göra för att lyckas, då insåg jag att det fanns en chans. När någon sen ropade att det var 15 sekunder kvar till periodpaus tänkte jag att jag ska fan inte ge upp nu, berättar Ellen Kirsher.

Bianca Kristensson kom till SM-tävlingarna med flera veckors sjukdom i bagaget. In i det längsta var hennes deltagande tveksamt. Kanske påverkade det hennes trevande inledning där hon hamnade i underläge 8-0. Sen lossnade det rejält och bar hela vägen till final. Där väntade tufft motstånd, Denise Makota Ström med meriter från junior-VM, var en klar förhandsfavorit.

Det skrämde inte Bianca Kristensson:
– Nej, inte alls. Det taggar. Jag har mött henne tidigare och känner att jag kommer närmare och närmare varje gång. Mitt långsiktiga mål är att en dag vinna över henne. Men nu går jag in för att ge henne en match. Och nu vet hon vem jag är. Det är kul!

Skurups brottarklubb har inga medaljer från seniormästerskap på över 20 år. Troligtvis har det aldrig hänt att man tagit två medaljer på samma mästerskap.

-Träningsupplägget verkar ha funkat. Planeringen bär frukt, säger Johan. Han ler när han sammanfattar helgen. Att han är nöjd går inte att ta miste på.

– Bianca och Ellen presterar på sin högsta nivå. Förlorar mot tjejer som är riktigt bra och gör sin bästa tävling för säsongen. Bäst när det gäller. Sköter sig exemplariskt.
– Jag är inte jätteförvånad. Men det är stort. Och kul. Men jag hade inte skickat dem om det inte fanns medaljchans.

Framtiden ser ljus ut för tjejerna och för Skurups brottarklubb.

Målet är att fortsätta träna. Behålla motivationen, sikta högre. Men inte minst att ha kul. Om fem veckor väntar junior-SM i Vinslöv.

Men fram till dess är det träning som gäller.
Fyra timmar på brottarmattan varje vecka. Utöver det tillkommer styrketräning och konditionsträning. All träning kör dom ihop med killarna.

De flesta vet att brottning är en tuff sport. Men en seniormatch varar i max 6 minuter effektiv tid (2x 3 minuter), hur svårt kan det vara? Ellen och Bianca skrattar, det är en fråga de har hört många gånger.

– Jo, det är svårt. Efter en match är man helt slut i hela kroppen, när du går av mattan känns det i varenda muskel. Det är en härlig känsla. En cool sport, svarar Ellen Kirsher.

– Vi tränar alltid tillsammans med killarna och alla möter alla. Ibland möter jag Ellen som väger tio kilo mindre än mig, men lika ofta möter jag någon som väger 20 kilo mer. Det är lärorikt, förklarar Bianca Kristensson.

Dambrottningen har senaste tiden fått en del medial uppmärksamhet på det nationella planet. Men lokalt är det fortfarande mest fokus på herrbrottningen, killarna i grannklubbarna Marsvinsholm och BK Pan får betydligt mer uppmärksamhet än Skurupstjejerna. Inte minst genom deras seriesatsning med det gemensamma elitserielaget ”Marsipan”.

Självklart hoppas Skurups Brottarklubb att de sportsliga framgångarna också ska ge andra resultat. Om ett par veckor lämnar klubben sina trånga, väldigt slitna lokaler. De nya lokalerna är ett efterlängtat resultat av ett samarbete mellan Skurups kommun, Skåneidrotten och frivilligt arbete i föreningen.

Förhoppningsvis innebär det att träningsmöjligheterna blir bättre och att klubben kan växa. Att man kan välkomna nya brottare med öppna armar, och inte som idag tvingas säga nej av utrymmesskäl. Brottning är en sport för alla, både tjejer och killar, oavsett förutsättningar och ålder. Det är dom båda Skurups brottarna rörande överens om, det är sammanhållningen och glädjen som är det viktiga.

– Man växer verkligen här. Både som brottare och människa, sammanfattar Bianca Kristensson.

Att vara förebild för de yngre brottarna i klubben är en naturlig del i Skurups Brottningsklubb

Att vara förebild för de yngre brottarna i klubben är en naturlig del i Skurups Brottningsklubb

 

Text och foto: Eva Sonesson