Janstorps AIF redo för avgörandet

Jesper Ylinen gör sin sista match som coach på lördag. Han hoppas få se sitt lag ta ett historiskt steg upp i division 4.

Jesper Ylinen gör sin sista match som coach på lördag.

SKURUP. Under onsdagskvällen genomförde Janstorps AIF en sista träning innan lördagens avgörande kvalmatch. Matchcoachen Jesper Ylinen hoppas på högljutt stöd och fyrverkeripjäser i sin sista match.

På den sista träningen hörs mycket skratt och tempot är lugnt. Jesper Ylinen, lagets matchcoach, förklarar att det antagligen har med den sena träningstiden att göra.

– Just nu är det rätt lättsam stämning, men det brukar taggas till innan match, säger han.

16 spelare har samlats i Nils Holgerssonhallen. Det är något färre än vanligt. Spelande tränaren Patrick Nilsson avstår på grund av feber och målmaskinen Daniel Döhle har ont i låret. Under säsongen har de tillsammans stått för nästan hälften av lagets mål. Ett par av de andra spelarna håller sig också vid sidan av och rehabtränar.

– De kommer i matchform på sitt eget sätt. Det är ingen fara. Några av spelarna har känningar efter en lång säsong, säger Jesper Ylinen.

I vanliga fall är säsongen slut i början på oktober. Nu har Janstorps AIF fått fortsätta träna och spela matcher i snart en månad extra. Något som tar på kroppen för många av spelarna. Men när en division 4-plats står på spel är det värt det. Jesper Ylinen tror att kvaliteten på lagets träningar varit en bidragande orsak till att de nu har chansen till en ny uppflyttning.

– Vi har haft bra träningar med mycket folk. Det vore jättestort för klubben att gå upp i division 4. Jag hoppas vi är rustade för det. Det skiljer mycket mellan fyran och femman, säger han.

Om laget besegrar Hanaskogs IS på lördag når man division 4 för första gången i klubbens historia. Jesper Ylinen är medveten om att spel högre upp i seriesystemet innebär att klubben måste bredda truppen för att kunna etablera sig.

– Önskemålet är alltid att få några till. Någon som kan dra upp farten på träningarna och sätta lite press på spelarna som känner sig säkra på sina platser. Men de växer ju inte på träd här ute, säger han.

För att få extra stöd i säsongens sista match har klubben chartrat en buss med plats för 50 supportrar. En extra motivation och boost för spelarna.

– När vi kvalade för två år sedan hade vi också buss. Några av de som åkte med då är riktiga MFF:are och de kom med bengaler och grejer. Vi vann matchen och flera från motståndarlaget sa att de blev helt ställda av supporten, säger Jesper Ylinen.

Jesper Ylinen gör sin sista match med klubben på lördag. Fotbollen tar mycket tid och han ska nu istället fokusera på att ta det lugnt.

– Jag hoppas få sluta på topp, säger han.

Så avancerar Janstorps AIF till division 4.

Det första mötet med Hanaskogs IS spelades den 14 oktober. Matchen slutade 1-1. Janstorps AIF spelar i division 4 nästa säsong om man vinner lördagens match. Skulle matchen sluta oavgjort finns ett antal olika scenarier. Vid 0-0 spelar Hanaskogs IS i division 4. Vid 1-1 blir det förlängning. Vid 2-2 och uppåt avancerar Janstorps AIF till division 4 enligt regeln om bortamål.

Text och foto: Joakim Forsell