Skurupshunden Hicko gör skillnad på jobbet

SKURUP. Hicko, den sociala tjänstehunden, är nominerad till Årets djurhjälte i Aftonbladets gala Svenska hjältar. Skurupsposten följer med Hicko och hundföraren Jessica Svensson en dag på jobbet där nytta förenas med nöje.

Det är fredag förmiddag på demensboendet Månstorps Ängar utanför Västra Ingelstad. Tio boende har samlats i en halvcirkel och väntar spänt på dagens gruppaktivitet med hunden Hicko, en pyrenéerhund på 52 kilo. Det råder en högtidlig stämning, vissa har tagit på sig finbyxorna och andra favoritläppstiftet.  

Hicko kommer in och går i vanlig ordning hälsningsrundan där varje boende får en stund att klappa och gosa innan showen börjar. De skrattar förtjust medan Hicko lägger pussel, nosar fram köttbullar som deltagarna gömt i skrymslen och vrår, och får plats i en till synes för liten låda. Flera av de boende börjar även minnas stunder från sina egna liv med hunden som verktyg. Börje Svensson blickar tillbaka till ungdomsdagarna på Skurups dansbana. 

– Där kunde man dansa bra om söndagarna! säger han och sjunger på en sång som Hicko dansar i piruetter till. 

Hicko och boende på Månstorps Ängar. Från vänster Sivbritt, Majvi, Jane, Gun och Bosse, anställd på Månstorps Ängar.

Hicko och boende på Månstorps Ängar. Från vänster Sivbritt, Majvi, Jane, Gun och Bosse, anställd på Månstorps Ängar.

Gullan Cronlind, också boende på Månstorps Ängar, berättar hur hon längtat efter en egen hund som barn. Enligt henne är det bästa med Hicko att han är så snäll och tålmodig. När insatsen är slut vinkar gruppen hejdå, men om några timmar ska de ses igen. Senare på kvällen planeras det Oktoberfest och givetvis är det Hicko som hjälper till att servera i äldreboendets egen pub ”Vingelbaren”. 

– Min drivkraft är att kunna göra skillnad för andra människor. Det är speciellt att kunna göra det tillsammans med hunden. Djuren kan ta vid där människans ord och handlingar slutar, säger Jessica Svensson. 

Sedan 2013 har Hicko och Jessica arbetat med hundunderstödda aktiviteter inom öppenvården, på rehabiliteringscenter för alkohol- och drogmissbruk, och med gruppaktiviteter i kyrkan. Jessica Svensson driver också företaget Djurkompetensen där hon och Hicko utbildar hundteam tillsammans. Hicko är nu fyllda tio år och närmar sig pensionen. Under hans sista år i yrkeslivet fokuserar han och Jessica på att hjälpa personer med demenssjukdom, främst på boendet Forenade Care Månstorps Ängar.

– Hickos expertis är definitivt inom äldrevården. Om någon gråter eller är orolig går han direkt dit. Ibland behövs bara Hickos närvaro för att ändra känsloläget, säger Jessica Svensson. 

Hicko bjuder på en show tillsammans med Jessica Svensson.

Hicko bjuder på en show tillsammans med Jessica Svensson.

Men en social tjänstehund arbetar inte enbart med att showa och kela. Hickos insatser kan även hjälpa vid stark ångest och oro, ibland till den grad att lugnande medicinering kan uteslutas vid tillfället. Jessica Svensson beskriver hur hunden kan skifta från oro till glädje med hjälp av avledning. Bland de andra nomineringarna till Årets djurhjälte finns djur som arbetar till exempel som vittnesstöd eller med att få hemmasittare tillbaka till skolan.

Hicko och Jessicas arbete har fått mycket uppskattning under deras verksamma år. 2017 blev Hicko utsedd till årets vardagshjälte av Ystads Allehanda, och är nu aktuella igen med nomineringen till Aftonbladets Svenska hjältar-gala. Vinnaren utses i Stockholm den 16:e december och nu förbereder sig Hicko och Jessica för tv-rutan. 

– Det känns otroligt fint och jag är så tacksam. Det betyder att han har gjort skillnad och ett uppskattat arbete. Den dagen han slutar så slutar han verkligen med flaggan i topp, men det är klart att det också är tufft. Han börjar bli gammal nu, säger Jessica Svensson. 

Hon tittar på Hicko som ligger på golvet och drömmer. I somras kom den nya valpen Yuki som tillskott till flocken, det är tänkt att han ska följa i Hickos fotspår. Men så länge Hicko orkar kommer Jessica Svensson fortsätta arbeta med honom vid hennes sida, men med några anpassningar. 

– Han betyder allt för mig, jag har ju varit mer med honom än min egen sambo. Vi har upplevt så otroligt mycket tillsammans och har kunnat göra skillnad för människor som inte mår så bra. Det är liksom han och jag. Det är vi. 

Till vänster Hicko och Jessica. Till höger Hicko och Anne.

Till vänster Hicko och Jessica. Till höger Hicko och Anne.

Text och foto: Ottie Marusarz och Jennie Hartnor