Smak av Skurup: Stortorgets grillpärla

SKURUP. Ljungs grill syns ofta i Skurups lokala Facebook-grupper, nu provar vi hur många ”likes” ett besök i verkligheten ger.

En torggrill på Stortorget har varit ett faktum i Skurup sedan 1952. Genom åren har flera olika kiosker, korvställen och gatukök avlöst varandra.

2009 var det makarna Ljungs tur, som döpte om krogen efter sig själva men 2014 lämnade de vidare stafettpinnen för krogen.

Namnet ”Ljungs Grill” och mottot ”the best burgers in town” fick vara kvar trots nya ägare, och grillen har ett internetrykte kring sig om att vara trevligt betjänad.

Med mottot "The best hamburgers in town" är det inte konstigt att Ljungs grill satsar mycket på sina burgare

Med mottot ”The best hamburgers in town” är det inte konstigt att Ljungs grill satsar mycket på sina burgare.

Utanför snabbluckan står en äldre herre med hund och diskuterar med kvinnan som arbetar i köket. Gäster som inte vill handla i luckan kan istället gå in i restaurangen och mötas av en traditionell gatuköksinredning.

24 trästolar har klämts in vid tre grå plastbord och väggarna matchar bordens färg med en lite blåaktigare ton.

Blå toner går även igen i restaurangens ljudsystem, där ”Dina färger var blå” av Tommy Nilsson spelas på lagom låg volym.

Det doftar fritös och stekt kött i den ganska varma lokalen.

Den leende kvinnan i köket välkomnar alla nya gäster. Trots att hon inte informerats om vad dagens rätt är, tar hon ändå lägre pris och försäkrar sig om att gästerna får exakt de ingredienser de önskar i rätterna.

Det märks tydligt att Ljungs grill är en institution i Skurup. Stamgäster börjar dyka in genom dörren och de beställer sina favoriter från menyn.

Maten lagas på beställning och dyker upp tämligen snabbt. På bordet står plötsligt en ost & bacon-burgare med pommes frites, samt dagens rätt – en bamsekorv med mos.

Burgaren är mycket matig trots att basen endast är 90 gram köttfärs. Rikligt med sallad kompletteras med mycket dressing, mycket lök, dubbla skivor smältost och knaperstekt bacon.

Den friterade potatisen har traditionell grillkrydda spridd över sig.

Kocken ger ett extra leende till den som tackar nej till ketchup

Kocken ger ett extra leende till den som tackar nej till ketchup – åtminstone i den här beställningen.

Bamsekorven presenterar sig tillsammans med tre fluffiga klickar gatuköksmos. Tillhörande sallad, lök och bostongurka ramar in en klassiker i kioskväg. Grädden på moset är den omsorgsfullt ringlade senapen.

Båda rätterna serveras på olika papptallrikar och binder ihop intrycken – maten smakar gott, är mättande och prisvärd.

Ljungs grill försöker inte göra sig till något de inte är. Genom att leverera slagkraftig gatuköksmat är det inte svårt att förstå varför så många dyker upp med ett leende kring lunchtimmen, och går därifrån belåtna.

Det enda som bryter mot gatuköksprinciperna är att maten betalas efter att måltiden är färdig, men då får man också en vänlig hälsning om en fortsatt trevlig dag från personalen.

Prisvärdhet: 4/5
Bemötande: 4/5
Serveringstid: 4/5
Mat: 4/5

Totalt betyg: 4/5