Stort drognätverk avslöjat

cannabis_insidan

INRIKES. Polisen har gjort flera tillslag mot ett välorganiserat drognätverk med flera cannabisodlingar runtom i landet. På odlingarna har personer arbetat under slavliknande förhållanden.

I tisdags genomförde polisen i Västra Götaland flera husrannsakningar mot sammanlagt sju cannabisodlingar i västra och södra Sverige. Fem av beslagen skedde på olika platser i Skåne: Helsingborg, Påarp, Landskrona, Örkelljunga och Ystad.

Cannabisproduktionen ska ha pågått under en längre tid, men när drogerna började dyka upp till försäljning i Göteborg inledde polisen en kartläggning som ledde till bland annat Skåne. Det omfattande spaningsarbetet har pågått sen slutet på sommaren och polisen har medvetet väntat med att slå till.

– Det har tagit tid för vi vill slå mot själva huvudnätet. Vi vill komma åt huvudmännen, säger Dan Windt, chef vid narkotikaroteln i Västra Götaland.

Under spaningsarbetet har inget samarbete med Skånepolisen upprättats.

Metoderna som använts är bland annat telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning och ”hemliga tvångsmedel”.

Odlingarna beskriver han som ”knarkfabriker” med uppvärmda växthus inuti husen. På odlingarna har personer arbetat under ”slavliknande förhållanden”.

– De har fått en mindre ersättning, men inte fått lämna fastigheten.  De har fått mat ungefär en gång i veckan av personer som skött logistiken i det här nätverket, säger Dan Windt.

Av 29 frihetsberövade personer har 18 är anhållits, övriga har släppts.  Häktningsförhandlingarna inleds under fredagen.

Tre personer sitter häktade i Danmark och väntar på att utlämnas till Sverige. Enligt polisen tillhör dessa tre toppskiktet i nätverket. Samtliga är misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Den här typen av kriminalitet är välplanerad och komplex. Det omfattande utredningsarbetet kommer att fortgå under lång tid, säger Dan Windt.

Text: Linus Jönsson
Foto: Polisen